DIY: auto (SUV) omtoveren tot camper
Een do it yourself-project is de beste hobby die een man zich maar kan wensen. Van een eigen bar tot aan voertuigen. Zo maak jij van jouw auto (een SUB) een camper. Trommel je maten maar bijeen en ga samen aan de slag!
1. Voorbereiding
Eerst verwijder je de achterbank. Na het verwijderen van acht bouten komen de stoelen in de auto al los. Je kunt overwegen een professionele hulp in te schakelen mocht het niet zo makkelijk blijken. Na het verwijderen van de stoelen kan je de binnenkant van de auto schoonmaken en een zeil maken om onder de slaapplek te verspreiden. Hierdoor is het mogelijk het zeil te verwijderen en uit te schudden. Dit kan een groot pluspunt zijn als je bijvoorbeeld met honden reist.
2. Ontwerp
Begin met online rond te kijken (zoek bijvoorbeeld op “SUV + slaapplatform”) en maak een ontwerp op basis van je specifieke behoeften en wensen. Om benzineverbruik te verminderen zou je op zoek moeten gaan naar een licht design. Ook is het handig om er voor te zorgen dat het verschillende compartimenten heeft, zodat je georganiseerd blijft terwijl je op weg bent.
3. Benodigdheden
Voor een definitieve ontwerp heb je de volgende materialen nodig: vellen ¾-inch multiplex, stukken hout van twee bij vier, scharnieren, schroeven, kastdeksels, tapijt, nietjes en D-ringen. Dit alles kost ongeveer €135 bij de ijzerwinkel. Verder heb je nodig: een boormachine, tafel- en verstekzagen en een nietpistool.
4. Bouw
Het kost ons ongeveer zes uur om het project te voltooien. Weten wat je nodig hebt en voorbereid zijn loont.
5. Beveiliging
Bevestig de D-ringen aan de onderkant van het platform en gebruik een ratelbinder om het aan de laadruimte van de CR-V te bevestigen.
6. Uitrusting
Kijk naar het formaat van je futonmatras, het moet natuurlijk in de wagen passen. Andere opties zijn opblaasbare of schuim camping pads, of een schuimmatras.
De voordelen
- Maximale mobiliteit (vergeleken met iets dat je zou slepen)
- Overvloedige overnachtingsopties naast huisdiervriendelijke hotels, campers en campings (behalve in grote steden)
- Superieure bescherming tegen de elementen (vergeleken met tentkamperen)
- Betaalbaarheid. Het kostte ons niets om ergens te slapen tenzij we op een camping waren.
- Milieuvriendelijkheid (tenminste vergeleken met het slepen van een sleepeenheid)
- Gezelligheid. Wees voorbereid op serieuze binding als je met iemand anders reist, of serieuze alleentijd als je alleen bent.
- Privacy. Verrassend genoeg werden we maar twee keer gestoord terwijl we in onze auto sliepen, beide keren door vriendelijke politieagenten die controleerden of we geen hulp nodig hadden.
De uitdagingen
- Geen achterbank. Je mist ze niet totdat ze weg zijn.
- Hosselen. Het vinden van een slaapplaats die legaal, veilig, relatief privé, vlak, etc. is, kan een uitdaging zijn. Maar dat hoort erbij, toch?
- Navigeren door persoonlijke ruimte. Als je met iemand anders reist, zorg er dan voor dat je ze echt leuk vindt.
- Insecten. Kies wanneer en waar je zorgvuldig slaapt. En overweeg muskietengaas.
- Hitte. Dit is meestal alleen van toepassing als je overdag probeert te slapen, zoals we wel eens deden. ‘S Nachts slapen is ideaal, maar zorg ervoor dat je de ramen openhoudt.
- Regen. Sluit de ramen volledig voor korte stormen. Als het een langere storm is, houd dan de ramen een beetje gebarsten en drapeer een zeil over de ramen.
Dingen de je niet moet vergeten: een boel water, een klamboe, een zaklamp, een voorruit zonnescherm en gordijnen voor privacy en dekzeilen.
Dit bericht is naar voorbeeld van Annie Agnone, die na het ombouwen van haar auto een reis van vier maanden door Amerika heeft gemaakt met haar man, twee honden en natuurijk de camper! Check een deel van hun verhaal en de foto’s hier.