1. Ontwerp de binnenkant

Om succesvol een camper te bouwen, moet je natuurlijk eerst weten wat er allemaal in gaat komen en op welke plek. Om je een beetje op weg te helpen, zijn er een aantal dingen die er sowieso in moeten.

  • Een platform voor een bed
  • Een koelkast
  • Een douche
  • Een plek waar kleding en andere spullen kunnen worden opgeborgen

De mensen die je voor gingen, en hun Honda Element in een camper omtoverden, maakten dit ontwerp.

binnenkant
Binnenkant 
buitenkant
Buitenkant

 

2. Het bedplatform maken

De volgende stap is het maken van het bedplatform. Hierbij is het belangrijk om goed te passen en meten, het frame (en het matras!) moeten immers wel in de wagen passen! Ook kun je, zoals je hierboven ziet, het beste de koelkast onder het bedframe monteren, dus houd ook rekening met de hoogte van de koelkast.

De bedoeling van het bedframe is om deze uit te kunnen schuiven in de nacht, zodat deze overdag in de auto past, maar je ’s nachts toch goed kan slapen. Dat ziet er zo uit:

Dit frame is gemaakt van houten latten en staven aluminium voor extra ondersteuning. Klik voor een complete uitleg van de bouw op deze link.

3. Kies het juiste matras

Dit is lastiger dan het lijkt. Zorg voor een comfortabel, niet te dik matras: soms moet je de grootte van het matras aanpassen aan je auto en het matras moet oprolbaar of vouwbaar zijn, voor de uren dat je aan het reizen bent.

bed

4. De tentdoeken

Je wil natuurlijk niet met je voeten ’s nachts buiten liggen, dus daarom moeten er tentdoeken komen aan de achterkant van de bus. Een kinderformaat tent is hiervoor de beste optie. Op de tent op zijn plaats te houden gebruik je tentstokken en klittenband, die je kan bevestigen aan de tent en aan de rand van de auto.

tent

5. Installatie van de batterij

Als je een koelkast in je tiny house wilt hebben, zul je toch ergens stroom vandaan moeten halen. Je kunt hiervoor een batterij installeren. De batterij laadt op wanneer de auto rijdt en loopt leeg wanneer je hem gebruikt en de auto stilstaat. Voor tips voor de installatie, klik hier.

batterij

motorkap

6. Installeer de koelkast

Wanneer je het ontwerp hierboven hebt gevolgd, zul je de koelkast installeren onder het bedframe. Sluit via de zijkant van de wagen de bedrading aan aan de batterij. Wanneer de auto 15 minuten per dag rijdt, zou dat genoeg moeten zijn om de koelkast 24 uur te kunnen runnen.

koelkast

koelkast

7. Installeer de douche

De douche is eenvoudig te maken van een zwarte pvc buis (zwart houdt warmte vast) en een watertank. De verschillende stappen die je moet ondernemen om de douche te installeren vindt je ook hier.

De kosten van het maken van deze camper zijn ongeveer 1200 euro, en er zit zo’n 100 uur werk in.

Pak je het liever nog grootser aan? Check dan hoe je van een oude stadsbus een camper maakt.