Wat zijn rimpels en hoe ontstaan ze?

Rimpels zijn plooien, vouwen of rimpels in de huid. Ze ontstaan van nature als mensen ouder worden. De eerste rimpels verschijnen meestal in het gezicht op plaatsen waar de huid zich van nature vouwt tijdens gezichtsuitdrukkingen. Ze ontstaan doordat de huid na verloop van tijd dunner en minder elastisch wordt. Hieronder hebben wij 10 tips staan die goed zijn om toe te passen in je dagelijks leven.

1. Zorg goed voor je huid

Zorg goed voor je huid. Was je gezicht elke avond en ochtend en kies een huidverzorging routine die bij jouw huidtype past. Zo zorg je ervoor dat je huid schoon blijft en dat je verzorging op orde is. Ook met de juiste producten kan dit gedaan worden.

2. Ontspan je gezicht

Herhaalde gezichtsbewegingen zoals loensen, fronsen of het samenknijpen van de lippen kunnen de vorming van rimpels versnellen. Probeer dan ook vooral niet te veel te fronsen, dan oog je ook nog eens een stuk vrolijker

10 tips voor mannen tegen rimpels

3. Bescherm je huid tegen de zon

Het is algemeen bekend dat blootstelling aan de zon je huid kan beschadigen, wat kan leiden tot vroegtijdige veroudering en rimpels. Volgens een onderzoek kan regelmatig gebruik van zonnebrandcrème de jouw huidveroudering vertragen, waardoor de huid ook weer veel langer kan gaan.

4. Eet vitaminerijk voedsel

Je hebt vast wel eens van het gezegde gehoord: “Je bent wat je eet.” Voedingsmiddelen met veel ontstekingsremmende of antioxiderende eigenschappen kunnen ook de elasticiteit van de huid verbeteren en beschermen tegen huidbeschadiging en vroegtijdige veroudering. Denk aan eten als avocado’s, zalm en groenten als wortels en pompoen.

5. Blijf gehydrateerd

Water drinken is essentieel voor een goede gezondheid. Je lichaam heeft genoeg water nodig voor bijna elke functie die het vervult. Naast vitale functies zoals het wegspoelen van gifstoffen uit je lichaam, het helpen bij de spijsvertering en het reguleren van je lichaamstemperatuur, kan water ook helpen om je huid van binnenuit gezond en gehydrateerd te houden.

tips voor mannen tegen rimpels

6. Rook niet

Tabaksrook beschadigt collageen en elastine, de vezels die elasticiteit en stevigheid aan je huid geven. Ook zorgt de nicotine in sigaretten ervoor dat je bloedvaten zich vernauwen. Hierdoor stroomt er minder bloed naar je huid. Als gevolg daarvan krijgt je huid niet zo veel zuurstof. Het beperkt ook de belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine A, die je huid kunnen bereiken.

7. Ga spanning en stress uit de weg

Spanning en stress zijn schadelijk voor je lichaam en doen je huid geen goed. Neem dan wat vaker rust en plan je weekenden niet helemaal vol. Zo heb je af en toe een momentje voor jezelf en kom je beter tot rust.

8. Neem voldoende slaap

Je huid herstelt zich ’s nachts. Het is daarom belangrijk dat je voldoende slaap krijgt. Je slaaphouding kan ook een effect hebben op de vorming van rimpels. Probeer daarom niet op je buik te liggen, want dit helpt je niet.