Waarom kunnen vrouwen slechter tegen alcohol dan mannen?

Er zijn verschillende fysieke redenen waarom mannen beter tegen alcohol kunnen dan vrouwen. Een vrouw merkt de effecten van alcohol namelijk sneller en sterker dan een man. Vrouwen zijn vaak kleiner dan mannen en hebben dus een lager bloedvolume. Vrouwen hebben minder water in hun lichaam dan mannen. Het lichaam van een man kan dus meer alcohol verdunnen dan het lichaam van een vrouw, waardoor het effect van alcohol bij vrouwen harder aankomt dan bij mannen.

mannen kunnen beter tegen alcohol

Maar hoe zit het dan precies als een man en vrouw exact hetzelfde gewicht en dezelfde lengte hebben? Vrouwen hebben relatief meer lichaamsvet dan mannen van hetzelfde gewicht. Alcohol kan niet worden opgelost in vet, dus dan is de concentratie alcohol in het lichaam van een vrouw hoger. Vrouwen hebben vergeleken met mannen minder alcoholdehydrogenase (ADH) en dit enzym in de lever en maag breekt alcohol af. Dus omdat het alcohol in het lichaam van een vrouw niet zo efficiƫnt wordt afgebroken, komt er meer alcohol in hun bloedbaan.

Drinken is gevaarlijker voor vrouwen dan mannen

Volgens het National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism zijn vrouwen sneller dan mannen onder de invloed van alcohol en hebben ze vaker door de drank veroorzaakte black-outs. Geheugenstoornissen, cirrose en schade aan de zenuwen en het hart is ook vaker te vinden bij vrouwen door het gebruik van alcohol.

Denk jij er aan om een tijd te stoppen met drinken? Probeer het bijvoorbeeld eens een maandje zonder. Een maand geen alcohol drinken heeft namelijk opvallende voordelen.