Bestaat er zoiets als ware liefde?

Livin’ the single life kan geweldig zijn. Geen commitments en je bent vrij om te doen wat je wilt. Toch besef je vroeg of laat dat echte vreugde en geluk niet komt van het aantal dames dat je naar je bed toe hebt weten te leiden. Echt geluk komt voort uit een functionerende, zinvolle en wederzijds liefhebbende relatie met iemand die jou perfect aanvult: ware liefde. 

Een relatie gaat echter ook niet altijd van een leien dakje. Je moet er hard voor werken. Soms twijfel je of dat de moeite waard is. Daar kunnen wij bij helpen. Elke relatie kan namelijk ingedeeld worden in een van de volgende drie categorieën. Valt je relatie in nummer 1? Dan kan je het meestal wel vergeten. Relatie twee is goed op weg naar geluk, maar heeft af en toe wat werk nodig. Met relatiecategorie nummer drie ben je binnen: misschien heb je de liefde van je leven wel gevonden.

Type 1: een afhankelijke relatie

Een afhankelijke relatie (ook wel co-dependent genoemd) heeft de volgende beschrijving: ‘iemand die zichzelf en zijn zelfwaarde heeft verloren. Zijn denken en gedrag draait compleet om iemand of iets externs.’

Oftewel: jij en je partner zijn van elkaar afhankelijk om je goed te voelen en zelfvertrouwen te hebben. Je hebt elkaar nodig omdat je alleen geen fijn leven kunt leiden (of zo denk je erover). De redenen hiervoor kunnen verschillend zijn, maar komen vaak neer op een gebrek aan een (of meer) van de volgende zaken: liefde, geld, seks, kameraadschap en emotionele steun.

Omdat beide partners in dit type relatie alleen aan elkaar denken, en niet aan hun eigen geluk, zullen ze hun eigen problemen maskeren door te proberen hun partner te helpen in plaats van zichzelf. Dit laat geen ruimte over om zichzelf te ontwikkelen, te groeien als persoon en een hun eigen leven te verbeteren. Je zult in dit soort relatie dan ook steeds ongelukkiger worden en op den duur op eierschalen moeten lopen. 

typen relaties ware liefde

Concrete voorbeelden van een afhankelijke relatie zijn:

  • Slechte of geen grenzen. Je stelt geen grenzen op of je staat je partner toe deze te schenden, omdat je bang bent je partner te verliezen.
  • People pleaser. Je doet er alles aan om je partner te plezieren – niet omdat je aardig tegen ze wilt zijn, maar omdat je bang bent dat ze je verlaten als je dat niet doet. Dit kan vele vormen aannemen, van het verbreken van contacten met vrienden tot van je partner niet meer mogen uitgaan. 
  • Verwaarlozing van individuele belangen. In elke relatie moet je altijd bepaalde interesses en passies behouden die je nastreeft zonder je partner. Niets schreeuwt ‘afhankelijkheid’ als het niet hebben van een eigen, individueel leven.
  • Beheersend gedrag en elkaar de schuld geven. In een afhankelijke relatie ben je niet alleen afhankelijk van je partner, maar ook van hun gedrag. Je wil dat zij precies zijn zoals jij dat voor ogen hebt. Je gevoel van eigenwaarde is gebaseerd op het feit dat je een perfecte relatie moet hebben, dus het is een zware klap als dat niet het geval is. Dit resulteert vaak in het beheersen van andermans gedrag en de ander de schuld geven van elke afwijking van het ideaal dat je wilt dat ze zijn.
  • Problemen met het tonen van kwetsbaarheid. Omdat je wilt dat je relatie perfect is, heb je niet alleen moeite om de gebreken van je partner te accepteren, maar ook om die van jezelf toe te geven. Echte kwetsbaarheid tonen wordt moeilijk, omdat je bang bent voor wat er kan gebeuren als het perfecte beeld dat je partner van je heeft vervormd raakt.

Probleem: je richt je te veel op het zijn van een stel, maar niet genoeg op het individu zijn.

Oplossing: vind jezelf terug. Check hier of je een slechte relatie hebt en maak er een eind aan.

Type 2: een onafhankelijke relatie

Een onafhankelijke relatie spreekt redelijk voor zich. Twee mensen die onafhankelijk zijn en zelf hun leven en behoeften kunnen benoemen en uitvoeren, komen samen en vormen een relatie. Hun relatie houdt ze dan ook niet tegen in het leven. Chapeau!

Er kan alleen soms één probleem ontstaan. Het feit dat jullie twee een relatie hebben, heeft helemaal geen invloed op jou. Jij doet jouw ding en zij doen het hare. Deze relatie is dan ook het omgekeerde van een afhankelijke relatie. Hier is namelijk het probleem dat deze relaties vaak gekenmerkt worden door veel focus op het individu en niet zozeer op een koppel. Met het resultaat dat je uit elkaar groeit en er samen niet gelukkiger op wordt. 

onafhankelijke relatie

Onafhankelijke relaties zijn beter dan afhankelijke relaties in die zin dat ze je niet tegenhouden in het leven of je groei belemmeren. Tegelijkertijd moet je je afvragen of dit wel is wat je wilt als jullie langzaam uit elkaar beginnen te groeien. Een onafhankelijke relatie hebben kost niet veel tijd of energie, maar je haalt er ook niet veel uit. Je bestaat feitelijk gewoon naast elkaar. Ga na of je dit op lange termijn ziet zitten. Zo niet, ga dan op zoek naar relatietype nummer 3 en vind ware liefde.

Type 3: een onderlinge afhankelijke relatie

Een afhankelijke relatie is te veel gericht is op het zijn van een koppel en een onafhankelijke relatie is te veel gericht op het zijn van een individu. Daar moet toch een middenweg te vinden zijn.

Een zogenaamde ‘onderlinge afhankelijke relatie’ brengt teamwork tussen jou en je partner naar voren. Je kunt je allebei concentreren op het zijn van een individu én een zijn een liefhebbend stel. En daardoor haal je het beste in elkaar naar boven.

Deze relatie geeft je de ruimte om je ding te doen: groeien in het leven, je interesses nastreven, een individu zijn. Tegelijkertijd ondersteunen en helpen je partner en jij elkaar. Niet alleen in tijden van nood, maar ook als het goed gaat. Je kunt samen over alles praten en je gevoelens tonen, jullie steunen elkaar in elkaars dromen en helpen elkaar met problemen die je ieder hebt, zonder erin gezogen te worden. Ook snappen jullie dat tijd alleen en grenzen erg belangrijk zijn.relatie gelukkig

Kortom: in deze relatievorm is er een evenwicht tussen het individuele leven en het hebben van een toegewijde, wederzijds liefhebbende relatie. Je haalt tegelijkertijd het beste uit je partner en jezelf. Je raadt het al: ware liefde. Ga voor type drie als je geen echtscheiding wil.