Wat houdt het 16/8 dieet in?

Tegenwoordig is intermittent fasting erg populair en binnen intermittent fasting kan je uit verschillende methodes kiezen. De populairste vorm hiervan is het 8 uur dieet. Dit 16/8-dieet houdt in dat je 16 uur per dag vast en de overige uren eet. Dit eetschema is trouwens ook nog eens heel gemakkelijk in te plannen in je dagelijkse routine. Je vast dus 16 uur achter elkaar, en vervolgens volg je 8 uur lang een normaal maaltijdpatroon. Dus wanneer je er bijvoorbeeld voor kiest om vanaf 20:00 uur te vasten, dan mag je de volgende dag om 12:00 uur in de middag weer opnieuw eten. Zo kan je dus zonder enig probleem lunchen met je collega’s of vrienden en kan je ook gewoon normaal avondeten. Je dagelijkse energiebehoefte wordt uit de 8 uur waarin je mag eten gehaald.

Bij het 16/8 schema liggen de maaltijden dicht bij elkaar zodat je minder snel honger krijgt na het nuttigen van een maaltijd. Je hebt namelijk nog een verzadigd gevoel van de maaltijd daarvoor. Als resultaat hiervan ga je dus ook minder eten.

Werkt deze methode van intermittent fasting wel?

Dit dieet houdt dus in dat je alleen maar eet tussen bijvoorbeeld 10:00 en 18:00 uur. Daarvoor en daarna mag je alleen maar water drinken of andere dranken die geen calorieën bevatten. Maar hoe goed werkt dit dieet nu in de praktijk?

manier intermittent fasting 16 en 8 uur

De effectiviteit van dit 16/8-dieet werd in een studie van de University of Illinois in Chicago onderzocht en gepubliceerd in Nutrition and Healthy Aging. Aan dit onderzoek deden 23 mensen met overgewicht mee, met een BMI van 35. Tijdens dit 12 weken durende onderzoek mochten ze dus tussen 10:00 en 18:00 uur eten wat ze wilden en hoeveel ze wilden. De overige uren dronken ze dus alleen water of andere dranken zonder calorieën. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat het dieet wel degelijk voor een daling van het lichaamsgewicht zorgt van gemiddeld zo’n 3%. De deelnemers uit het onderzoek aten ongeveer 350 calorieën minder en ook hun bloeddruk werd verlaagd.

Maar of je na je vastenperiode je gewicht blijft behouden is nog niet helemaal duidelijk. Ook hangt het er tijdens het dieet natuurlijk ook sterk vanaf wat je in de uren eet die je wel mag eten. Want stel je voor dat je vast, om je vervolgens vol te proppen met veel calorierijk voedsel, ook dan zal het eindresultaat waarschijnlijk niet zijn waar je op had gehoopt. Dan is het zelfs mogelijk dat je helemaal niet afvalt of zelfs aankomt. Alleen focussen op wanneer je eet is dus niet voldoende om ie kilo’s weg te werken, maar ook het soort voeding en de hoeveelheid moet je daarvoor aanpassen. Het 16/8-dieet kan erg goed werken, mits je zelf ook goed op je voeding en je calorie-inname blijft letten. Ook op de momenten dat je wél mag eten.

Lees hier de 10 gouden tips voor tijdens het afvallen.