Effectieve tips om af te vallen

Van domweg oefeningen uitvoeren is nog nooit iemand beter geworden. Je wordt er hooguit moe van en een beetje sterker, maar je hebt daarmee nog geen doel. Juist weten waar je voor traint en voor jezelf een doel stellen, helpt je om nog effectiever te trainen.

 

Check je progressie

Effectief afvallen is een langzaam proces en vaak heb je niet in de gaten hoeveel resultaat je hebt geboekt. De beste manier om je prestaties goed zichtbaar te maken is door het nemen van een foto voor jij aan je persoonlijke doelstellingen begint. Ben je na weken trainen klaar, check dan hoe je er nu op staat.

Eet meer producten

Groenten en fruit zijn rijk aan vezels en bevatten weinig calorieën. Vooral die vezels zijn belangrijk: ze zorgen ervoor dat je maag snel vol zit. Heb je er moeite mee om voldoende groente binnen te krijgen, begin dan met een gezonde salade als ontbijt. Meer groenten betekent immers dat er minder ruimte is voor calorieën.

Drink de juiste vloeistoffen

Water is gezond. Allereerst vult het je maag zodat je minder eet en daarnaast heeft je lichaam het gewoon nodig. Wil je echt afvallen, maak er dan een gewoonte van om voor de maaltijd twee kopjes water te drinken. Dit geeft jou al een meer verzadigd gevoel waardoor je niet té veel gaat eten.

niet eten en drinken voor sporten

Weet wat je eet

Het is al vaker gezegd: weet wat je eet! Op die manier kom je erachter wat jouw voeding doet in je lichaam. Door dat goed te monitoren, kun je jouw voedingspatroon helemaal tunen, zodat je nooit meer eet dan wat je strikt nodig hebt.

Sla je ontbijt niet over

Terwijl veel mensen juist het ontbijt overslaan, blijkt uit onderzoek dat juist dagelijks ontbijten goed is voor je spijsvertering. Sterker nog: in het slechtste geval behoud je jouw gewicht en met een beetje mazzel val je zelfs af.

Eet minder verwerkte koolhydraten en junkfood

Wil je echt afvallen, let dan niet alleen op de suikers, maar ook op de koolhydraten. Weet je die te verlagen, dan vliegen de kilo’s ervan af want het zijn stiekeme killers.

Doe aan krachttraining

Effectief trainen doe je nog altijd het beste met zware gewichten. Je bouwt zo meer spieren op en je verbrandt meer calorieën. Als je daarnaast ook de rusttijd tussen de oefeningen inkort behaal je meer resultaat in dezelfde periode. Dat heeft te maken met je hartslag: een hoge hartslag betekent namelijk een hoge verbranding.

Train het hele lichaam

Of je nu wil afvallen of juist aan je conditie wil werken, beperk je niet tot het trainen van slechts een deel van je lichaam. Ga dus helemaal los op de squats, deadlifts, chin-ups en push-ups. Uiteindelijk is het resultaat het enige wat telt.

Maak gebruik van intervallen

Intensiteit is vaak de sleutel tot succes als het gaat om de effectiviteit van je oefening. Mocht dat iets te complex zijn: zorg voor een korte interval! Dit verhoogt de intensiteit en heeft meer effect dan langdurige oefening met een lagere intensiteit.

Eet niet alles in een keer op

Goed eten is belangrijk, maar dat wil niet zeggen dat elk diner moet bestaan uit drie gangen. Kies bij voorkeur voor een voorgerecht en een hoofdmaaltijd en vergeet het toetje. Wil je het echt slim aanpakken, eet dan niet je bord helemaal leeg of schep een iets minder op.

afvallen na je 40

Socializen is misschien niet zo slim

Hoe leuk het ook is om je onder de mensen te begeven, de kans is groot dat je blijft eten als er ook een uitnodigend buffet klaar staat. Het kost wat zelfdiscipline en je zult vaak nee moeten zeggen, maar uiteindelijk ben jij degene die er de vruchten van plukt.

Extra rondje met de hond

Bewegen houd je fit, maar dat betekent niet dat je hele dagen in de sportschool moet doorbrengen. Het kan veel eenvoudiger: ga gewoon wat vaker met de hond lopen. Heb je geen hond, biedt dan je buren aan om deze taak af en toe op je te nemen. Geloof ons, dat doen ze graag.

Geen boodschappen doen als je trek hebt

Natuurlijk zul je van tijd tot tijd je voorraad voedingsmiddelen moeten aanvullen. Daar is niks mis mee, maar ga geen boodschappen doen als je al een beetje honger hebt. De kans is groot dat je toch het slachtoffer wordt van je maag en je dingen koopt die niet alleen ongezond zijn, maar vaak ook totaal overbodig.

Vervang bijgerechten door gestoomde groenten

Ergens een hapje eten is leuk, maar het is verleidelijk om je over te geven aan tal van bijgerechten die je krijgt aangeboden. Vervang de friet bijvoorbeeld door een portie extra groeten. Op die manier hoef jij je niet schuldig te voelen als je net iets te veel hebt gegeten.