Woningen worden meer waard

Negen jaar geleden telde ons land slechts 14.000 woningen met een waarde van meer dan 1 miljoen euro. Momenteel is dat aantal dus opgelopen naar zo’n 197.000. Deze stijging heeft niet enkel te maken met de bouw van meerdere dure woningen. Zo zijn oudere woningen over de jaren heen simpelweg meer waard geworden.

De huizenprijzen zijn in het algemeen aanzienlijk toegenomen en hebben ons daarom automatisch meer miljoenenwoningen opgeleverd. Vooral de jaren tijdens de pandemie hebben aan deze waardestijging bijgedragen. Tussen 2020 en 2022 stegen de huizenprijzen zo’n 20% per jaar! In twee jaar tijd was er dus bijna sprake van een verdubbeling als het gaat om het aantal miljoenenwoningen. In de afgelopen vijf jaar is dit aantal zelfs verviervoudigt.

Een rijtjeshuis van meer dan 2 miljoen euro

Bij een miljoenenwoning denk je al gauw aan een vrijstaande villa, maar dat is al in veel gevallen niet meer aan de orde. In de hoofdstad kost een simpel rijtjeshuis al snel meer dan 2 miljoen euro. Ook zijn bepaalde appartementen flink in waarde toegenomen. Zo staat ook het duurste appartement van Nederland in Amsterdam. Daar moet maar liefst 9 miljoen euro voor worden afgetikt. De bouw van peperdure appartementen is de laatste jaren sterk gestegen en dat zien we duidelijk terug in de statistieken. De gigantische toename van miljoenenwoningen, zoals we deze de laatste jaren hebben meegemaakt, zal de komende jaren echter flink stagneren. De toename van dit soort huizen was in 2023 bijvoorbeeld slechts 1%.

De duurste woonplaatsen in Nederland

Zoals bekend zijn vooral de woningen in Amsterdam erg kostbaar. Circa 20.000 van de woningen in de hoofdstad is momenteel meer waard dan 1 miljoen euro. Procentueel gezien zijn de huizen het duurst in Bloemendaal. Maar liefst de helft van de woningen in Bloemendaal zijn de grens van 1 miljoen euro gepasseerd. De steden die na Bloemendaal volgen zullen je ook niet erg verrassen. Het gaat om de steden Laren, Blaricum, Heemstede en Wassenaar. In de laatstgenoemde stad bevindt zich overigens ook de allerduurste straat van Nederland. De Konijnenlaan staat al jarenlang op de eerste plaats met een gemiddelde huizenprijs van ruim 3 miljoen euro!

Zo zie je maar dat de duurste woningen vooral in de Randstad staan, maar ook steden als Zwolle en Leeuwarden hebben een aantal peperdure parels staan. Als je denkt dat iedere woning in Friesland goedkoop is, heb je het dus hartstikke mis!

Om de allerduurste villa van het land te vinden moet je afreizen naar Vinkeveen. Aan de Baambrugse Zuwe staat een overweldigende woning op een perceel met een oppervlakte van ruim 9.900 vierkante meter. Van zo’n huis kan je alleen maar dromen en dat wordt bevestigd door de abnormale vraagprijs. Voor het huis moet maar liefst 19 miljoen euro worden afgerekend!