Nieuwe manier om je huis te verwarmen

De gemiddelde temperatuur in Stockholm is 10˚C en in januari kan dit -3˚C zijn. Om het een beetje aangenaam te hebben zou je je huis het hele jaar door moeten verwarmen. Omdat dit een fortuin kost, kwamen Marie Granmar en Charles Sacilotto met de perfecte oplossing. Ze bouwden namelijk een kas om hun huis heen. “Eind januari kan het bijvoorbeeld -2˚C buiten zijn, terwijl het binnen 15 tot 20˚C kan zijn”, legt Sacilotto uit.

Huis in een kas

Hij kwam op het idee om een huis in een kas te bouwen door architect Bengt Warne, die in 1974 begon met het ontwerpen van het eerste Naturhus (Natuurhuis). Met hulp van de ontwerpen bedekte Charles zijn zomerhuisje, plus de aanbouw, met 4 millimeter dik veiligheidsglas. In totaal kostte het 74.000.000 euro om te bouwen.

De enorme kas wordt overdag verwarmd door de zon en blijft de rest van de dag en nacht warm. De restwarmte wordt door het gesteente onder het huis opgeslagen. Hierdoor kan de familie ‘buiten’ hun eigen eten verbouwen wat normaal niet kan door het Zweedse klimaat. Ze groeien bijvoorbeeld hun eigen tomaten, komkommers, vijgen, druiven en verschillende kruiden.

Volledig onafhankelijk

Naast het verbouwen van hun eigen eten is het huis van de familie volledig onafhankelijk van de stadsriolering. Sacilotto heeft zijn eigen rioleringssysteem gebouwd met een urinescheidend toilet. Het gebruikt centrifuges, stortbakken, kweekbedden en tuinvijvers om het water te filteren en de overblijfselen te composteren. “Het is niet alleen om de natuur, de zon en het water te gebruiken, maar… het is allemaal een levensfilosofie, om in een andere wereld te leven”, aldus Sacilotto. Wil je meer weten over het huis in de kas? Check dan de onderstaande YouTube-video:

 

Wil jij je huis warm houden zonder kas? Probeer dan de volgende manieren om jouw huis goedkoop warm te krijgen.