Hoe krijg ik mijn huis warm met goedkope alternatieven?

Je kunt je huis op verschillende manieren goedkoop warm krijgen. Dit betekent echter niet dat je energiekosten helemaal terug gaan naar de nul. Zet je verwarming daarom maar op 18˚C en dan zul je zien dat je het met deze tips binnen de kortste keren lekker warm hebt.

1. Isoleer je huis goed

Het goed isoleren van je huis is misschien wel een van de belangrijkste stappen. Zonder isolatie verdwijnt namelijk veel warmte door de muren en het dak. Ook gordijnen spelen een belangrijke rol bij isolatie. Als je ervoor zorgt dat je de gordijnen opent als de zon gaat schijnen en deze weer dicht doet als de zon ondergaat, dan houden ze de warmte van het zonlicht vast. Om de warmte in de kamer te houden, is het ook handig om te kijken of het ergens tocht. Leg daarom een handdoek of een tochtstopper voor de deur en kit alle spleten in je vensters goed dicht. Zo blijft alle warmte die je genereert in je huis.

2. Ga een stukje wandelen

Als het koud is blijf je natuurlijk liever op de bank liggen onder een denken met een bak koffie. Toch heeft het nut als je een stukje gaat wandelen. Doordat je in beweging bent krijgt je lichaam het namelijk warm en door de frisse lucht van buiten lijkt je woonkamer al een stuk warmer.

3. Leg een vloerkleed neer

Het neerleggen van een vloerkleed zorgt ervoor dat je voeten minder koud worden. Als je dan een groot en zacht vloerkleed neerlegt is het niet alleen extra warm, maar ook nog eens stijlvol. Zorg dan ook nog voor lekkere sloffen, een warme trui en een deken en je hebt het zo warm.

tips goedkope alternatieven stoken huis warm

4. Maak gebruik van gebruikte warme lucht

’s Winters is het altijd extra lekker om te bakken of een ovenschotel te maken. Als je de oven hebt gebruikt, laat hem dan openstaan zodat de warmte de keuken en kamer inkomt. Op deze manier wordt het een paar graden warmer zonder dat je extra energie hebt verbruikt. Hetzelfde geld voor de droger.

5. Zet de open haard aan

De open haard aansteken is misschien wel de gezelligste manier om het huis warm te krijgen. Een paar blokken hout is al genoeg voor een warme avond en als je thuis blijft kun je hem overdag ook aan zetten. Heb je geen open haard? Zet dan wat kaarsjes aan, want deze kunnen ook aardig wat warmte geven.