De kwaliteit van de seks is belangrijk

Om maar direct een open deur in te trappen: je zult seks moet hebben om zwanger te worden. Dat wil niet zeggen dat je dagelijks van bil moet gaan, sterker nog, uit onderzoek blijkt  dat de kwaliteit van je sperma achteruit gaat als je te vaak intiem bent.

Zwanger worden heeft dus niks te maken met de hoeveelheid seks, maar met tal van andere factoren. Lukt het na een paar keer proberen niet? Don’t worry! Slechts een op de vijf pogingen om zwanger te worden is succesvol.

 

Zwanger worden

Naast kwalitatief zaad is er nog iets wat absoluut noodzakelijk is om zwanger te worden. Je zult moeten weten wanneer zij vruchtbaar is. Dat is eenvoudig te berekenen: zo’n 14 dagen voor haar menstruatie is ze op haar vruchtbaarst. In die periode vindt namelijk de eisprong plaats en dus is de kans op een bevruchting het grootst. Weet je hoe haar menstruatiecyclus is, dan is het een koud kunstje om je scoringsvermogen op te krikken en te focussen op de zwangerschap. Groot voordeel: rond die periode is ze ook het snelst bereid om de liefde te bedrijven. Het komt overigens niet op een dag aan, ook na haar eisprong is ze nog voldoende vruchtbaar. Daar komt bij dat jouw sperma zo’n twee tot vier dagen in leven kan blijven in haar baarmoeder. Je hebt dus voldoende kans om voor nageslacht te zorgen.

zwanger worden tips

De belangrijkste dagen om het te doen

Weet je ongeveer wanneer ze vermoedelijk haar eisprong heeft, dan weet je ook dat je op die dagen intiem moet zijn als je kinderen wil krijgen. Ga er in ieder geval van uit dat je in de drie dagen voor de eisprong de meest kans op succes hebt. Tijdens de ejaculatie worden de zaadcellen in je sperma namelijk niet direct in de baarmoeder gespoten, maar zwemmen ze er juist naartoe vanuit de vagina. Dat gaat overigens niet extreem snel, het duurt zo’n 24 uur voor ze op de plek van bestemming aankomen. Met een beetje mazzel treffen ze in de baarmoeder de eicel aan waardoor een bevruchting kan plaatsvinden. Dat luistert trouwens best nauw, een eicel leeft gemiddeld slechts 24 uur.

Vaak seks hebben helpt niet

Als jullie een serieuze poging willen wagen om zwanger te worden dan zijn er een aantal tips die je moet onthouden om de kans op een bevruchting te vergroten. Zo ‘voelen’ veel vrouwen wanneer een eisprong plaatsvindt. Dit noemen ze ovulatiepijn. Ook door het bijhouden van de temperatuur kun je de kans op een bevruchting vergroten. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van een ovulatietest. Dit is vooral aan te raden als je partner een onregelmatige menstruatie heeft. Het berekenen van de juiste datum is dan er lastig. Een ovulatietest meet de hoeveelheid luteïniserend hormoon in het lichaam. Valt die test positief uit, dan zijn de eerste 48 uur het belangrijkste: ze is dan super vruchtbaar. Liever geen ingewikkelde toestanden, vrij dan gewoon regelmatig. Als je elke drie dagen seks hebt is de kans groot dat het namelijk gewoon lukt.

zwanger worden

Seks moet vooral leuk en spontaan zijn

Ook al willen jullie beiden dat het lukt, waak ervoor dat de seks een verplichting gaat worden. Niks is vervelender dan seks te hebben met het idee dat het moet vanwege de kinderwens. Het gaat namelijk ook om het genieten van elkaar en dus om de kwaliteit van de seks. Hoe gek het ook klinkt, een spontane vrijpartij vergroot de kans op een zwangerschap. De spontaniteit zorgt voor ervoor dat de opwinding veel groter is en zij dus ook vochtiger. Zeker dat laatste zorgt ervoor dat het zaad zich beter kan voortbewegen en sneller de eindbestemming, het eitje bereikt.