Eén ding is zeker: je wagen aan een crashdieet waarbij je heel snel heel veel afvalt is nooit een goed idee. Dit werkt enorm averechts, schrijft diëtist Abby Langer op Men’s Health. Je lichaam zal, zodra je weer normaal eet, alles opslaan wat het binnenkrijgt, wat het gevolg heeft dat je weer meteen teruggaat naar je oude gewicht (of soms nog zwaarder wordt). Het lijkt een gecompliceerd proces, afvallen.

Hoe snel je afvalt heeft te maken met je huidige gewicht, lichaamsbouw, dieet, stoelgang en de lichaamsbeweging die je krijgt. En dan hebben we het nog niet eens over de bacteriën in je maag, de stress die je ervaart en aanleg om zwaarder te worden. Is het daadwerkelijk zo ingewikkeld? In de praktijk valt het mee.

sport afvallen

Hoeveel afvallen is gezond?

Gezond afvallen is het aantal kilo’s dat je kwijtraakt zonder je ellendig te voelen. Oftewel: jezelf uithongeren en extreem veel naar de sportschool gaan is niet de goede manier.

Op je voeding letten is oké, maar zorg hierbij dat je het niet overdrijft. Abby Langer zegt hierover: “Een gezonde manier van afvallen en op gewicht blijven houdt ook in dat je geen uitnodigingen voor een lekker dinertje af moet slaan ‘omdat je dieet het niet toelaat’.” Let wel op de stiekeme dikmakers. Dat zijn etenswaren waarvan je niet zou verwachten dat ze slecht zouden zijn voor je dieet.

afvallen dieet

Ook sporten is gezond voor je, maar loop niet te hard van stapel. Er zijn verschillende sporten waarbij je maximaal vet kunt verbanden zonder dat je over je limiet heen gaat.

De Cijfers

Het gezonde gewicht dat je per maand kunt afvallen is het gewicht waarbij jij je niet in allerlei bochten moet wringen om maar aan je streefgewicht te komen. In cijfers is dit vaak 0,5 tot 1 kilo per maand, maar ook dat cijfer is het niet waard om jezelf af te beulen.

Besloten ook wat kilootjes kwijt te raken? Met deze afvaltips gaat dat zeker lukken.