Lekker losjes

Het belangrijkste bij een date is jezelf zijn. Niemand kan bepalen wat er gebeuren moeten tijdens zo’n moment en er zijn al zeker geen checklists voor te vinden. Per slot van rekening willen jullie elkaar leren kennen, niet elkaars theoretisch date-kader. Het gaat erom dat je jezelf bent en vooral geen verwachtingen schept. Laat het moment op je af komen en ga er lekker ongedwongen mee om.

Jullie kennen elkaar amper (althans niet op het level daten), dat geldt voor jou, maar ook voor haar. Sta er dus ook zo in, je bent op ontdekkingsreis en wat je ontdekt zul je pas weten als het zover is. Columbus wist niets voorafgaand aan z’n ontdekkingen, maar hij is wel de geschiedenisboeken in gegaan. Er is dus volop hoop wanneer je het lekker op je af laat komen.

Tevens zorgt het voor een snelle ijsbreker: als de dame merkt dat jij je op je gemak voelt, dan zal zij zich ook eerder open stellen en op ’t gemak voelen. Daten is een wisselwerking – met een beetje geluk voelen jullie elkaar gaandeweg steeds beter aan.

nooit meer zonder gespreksstof MAN-MAN 4

Filter jezelf niet

Wat belangrijk is bij het voeren van een gesprek is het achterwege laten van een filtering. Het is niet de bedoeling dat je je eigen interessante, grappige, vreemde en luchtige gespreksonderwerpen gaat filteren. Als je dat doet, dan snijdt je potentiële gespreksvoortgangen af en dat komt het gesprek niet ten goede. Waar je normaal gesproken dan ergens op in zou haken, daar volgt nu een ongemakkelijke stilte.

Voorkom dus dat je dingen verzwijgt of niet aankaart omdat je jezelf filtert. Uiteraard hoef je niet meteen je hele ziel en zaligheid op tafel te gooien, maar oordeel gaandeweg het gesprek wat je wel en niet wil vertellen. Zo zul je zien dat er veel meer besproken wordt dan hoe vervelend de stoel is waar je op zit of de vreemde jas van die voorbijganger zojuist.

Toon oprechte interesse

Doorvragen is altijd goed. Je mag best laten blijken dat je meer wil weten van de persoon die tegenover je zit. Als de dame in kwestie iets vertelt en er komen vragen in je hoofd naar boven, stel ze dan gerust. Let wel op dat je met je vraag geen verboden gebieden betreedt. Je wil niet inhaken op hele persoonlijke zaken, daar is een eerste date niet echt het moment voor en tevens zijn dat (vooralsnog) jouw zaken niet.

Interesse tonen is dus absoluut een aanrader voor gratis gespreksstof. Wie weet haal je er zelfs een grappige anekdote uit of een leuke woordgrap. Scoor je meteen punten met je ongekende humor. Houdt altijd in je achterhoofd dat je wil weten wie de persoon tegenover je is, ga met die insteek het gesprek in. Dat wil niet zeggen dat je met een felle bureaulamp onder haar neus de ene na de andere vraag op d’r af moeten vuren. Subtiliteit is hier best op z’n plaats.

nooit meer zonder gespreksstof MAN-MAN

Het hoeft niet steeds om jou te gaan

Vergeet niet dat alles bespreekbaar gemaakt kan worden. Als je iets leuks hebt gezien op tv, in de trein of tijdens het boodschappen doen, deel dat dan gewoon. Het is leuk om zulke zaken te bespreken, zo geef je de date en het gesprek een lekker ongedwongen karakter. Daarnaast is het een goede manier om te kijken of de dame in kwestie een beetje van wanten weet.

Je wil natuurlijk niet alleen maar praten over koetjes en kalfjes, maar als blijkt dat ze het nieuws volgt en weet dat Kim-Jong Un niet een gerecht van de plaatselijke chinees is, dan mag je dat punt ook weer afvinken. Een beetje gespreksstof en weet van de wereld is altijd prettig toch? Op deze manier raken jullie in de lengte der dagen niet uitgepraat, wat bijna vereist dat er een vervolgafspraak gemaakt wordt.

Als je deze aspecten in je achterhoofd houdt, dan moet het bijna vanzelf gaan. Denk eraan dat het voornamelijk fijn is als je gewoon ontspannen en zonder verwachtingen de date in gaat, zodat je nergens tegenaan kunt botsen. Houdt het luchtig, spontaan en probeer elkaar de ruimte te geven om gaandeweg het gesprek te ontwikkelen.