Zondag met Lubach van 11 oktober 2020

Vorige week is het grootste windmolenpark op land geopend. Dat gebeurde allemaal in de Wieringermeer. Zondag met Lubach deed meer research en kwam erachter dat er onlangs ook veel datacentra in Wieringermeer geplaatst zijn.

Niet alleen Microsoft, maar ook Google en Facebook hebben zich als een soort harde schijf in Nederland gesetteld. Maar nu is er bij Arjen Lubach een belangrijke vraag opgekomen: heeft dit met elkaar te maken? En zo ja, hoe precies?

Stroom naar datacentra

Duidelijk heeft Arjen Lubach het bij het rechte eind. Want wat blijkt: het park zou bijna 400.000 huishoudens van stroom kunnen voorzien, maar dat gebeurt niet, want het meeste gaat naar Microsoft. Dat is niet het enige waar we ons volgens Zondag met Lubach druk over moeten maken. Eric Wiebes wilt namelijk niet alleen de datacentra van Microsoft, Google en Facebook naar Nederland brengen, hij wil veel meer bedrijven strikken om bij ons in het land de servers te zetten.

zondag met lubach

Maar de vraag is nog of dat een goed idee is: “We willen onze stroom zo duurzaam mogelijk maken, maar laten ook datacentra komen die al onze groene energie opmaken. Nederland wil blijkbaar de harde schijf van de wereld worden”, stelt Lubach.

Zondag met Lubach zoals we gewend zijn

Arjen Lubach was met dit nieuwsbericht weer één van de eerste die het onderwerp aansneed. En dat deed hij wéér op de manier zoals we het van hem gewend zijn. Helaas is dit is het twaalfde seizoen van Zondag met Lubach en daarmee het laatste seizoen. De zeven dagen nieuws in dertig minuten, satirisch geremixt door Arjen Lubach stopt er namelijk mee na dit seizoen. Waarschijnlijk gaat Arjen dan weer van zijn mooie huur appartement naar zijn prachtige woning in het noorden van ons land. Wellicht om zijn carrière als DJ voort te zetten.

Benieuwd wat de Zondag Met Lubach presentator verdient? Arjen Lubach heeft daarover niks te klagen.