Ruim 1,8 miljoen Nederlanders keken gisteravond naar Zondag met Lubach. Niet werd er een hilarische kerstreclame getoond, er werd ook uitgelegd wat een ‘deepfake’ is.

Het was overigens de laatste aflevering van Zondag met Lubach van dit seizoen. Gelukkig heeft Arjen aangekondigd tóch nog een extra seizoen te maken, dus onze zondagavondbesteding kan de komende tijd nog even hetzelfde blijven. Althans, na de pauze die tussen de seizoenen zit, natuurlijk.

Wat zijn deepfakes?

Arjen Lubach legde ons gisteravond precies uit wat een ‘deepfake’ is. Hij legde uit dat dat een nepvideo is, waarin iemand iets zegt, zonder dat hij dat daadwerkelijk gezegd heeft. Huh, hoe dan? Nou, met behulp van de AI-technologie.

Daarmee herkent de computer je gezicht, net zoals Snapchat dat bijvoorbeeld kan. Wanneer hij je gezicht herkent en dus weet waar je mond, neus en ogen zitten, kan hij een foto van een bekend persoon op je gezicht plakken. Daardoor lijkt het dus alsof jij diegene bent en kan je dus van alles zeggen, terwijl de desbetreffende persoon dat nooit heeft gezegd. En geloof ons maar: de AI-technieken die er nu al zijn, doen veel beter hun werk dan de face-swap van Snapchat.

Natuurlijk leuk zo’n techniek, maar volgens Arjen Lubach schuilt er wel een gevaar achter het idee. Wat met beeld kan, kan ook met een stem van iemand. Zo heeft ook ooit iemand Jay-Z de tekst van Shakespeare laten rappen.

zondag met lubach nepvideo's

Zondag met Lubach over nepvideo’s

Volgens Zondag met Lubach is dit nog maar het begin van de nepvideo’s en staat het nog in de kinderschoenen. Binnenkort kan iedereen zo’n video maken en daarmee leuke dingen maken, maar ook hele vervelende dingen. Daarom dienen we echt op te passen met deze technologie, want het kan ook verkeerd gaan.