1. Maak afspraken over geld

Het zal niet de eerste vriendengroep zijn die tijdens of na een vakantie uit elkaar valt als het over geld gaat. Maak daarom afspraken over geld. Mijn voorstel is om door ieder lid van de groep een x-bedrag in de pot te doen en daarvan alles betalen.

Wie ga je de pot laten beheren? Kies voor de vriend die goed met geld om kan gaan en over het algemeen niet de raarste capriolen uit haalt. De pot kan zowel digitaal (misschien een tijdelijke betaalrekening openen?) als fysiek in een portemonnee.

2. Kies het meest geschikte verblijf

Afhankelijk van de groepsgrootte kun je soms erg afhankelijk zijn van een bepaald type verblijf. Een vakantiehuis huren is handig voor kleinere groepen. Vaak een goedkope oplossing. Ben je met een groep van 8 of meer man, dan kan een groepsaccommodatie of een vakantievilla een ideaal verblijf zijn. Mochten jullie erg op elkaars privacy gesteld zijn, dan is een hotel wellicht beter.

3. Zorg dat iedereen persoon alle informatie heeft

Onvoorbereid op vakantie gaan is niet prettig als je de helft vergeten bent. Denk aan paspoorten, geld, reispapieren en bevestiging van de accommodatie, zoals van je vakantiehuis. Beetje lullig als je er niet in komt. Zorg daarom dat altijd ieder persoon over alle informatie beschikt als het gaat om de bevestigingen. De kans dat iemand iets kwijtraakt is daardoor nihil.

4. Wat verwacht ieder van elkaar en van de vakantie?

Als de een lekker wil uitslapen, de ander cultuur en historie wilt bezoeken en de ander graag ’s avonds lekker naar Filistijnen wilt ga je scheve gezichten krijgen. Spreek daarom van tevoren af wat je verwacht van de vakantie en wat je wilt gaan doen. Natuurlijk zit er wel eens iets tussen wat je niet leuk vindt, maar als de hele vakantie een nachtmerrie wordt? Zonde! Spreek af wat het doel is van de vakantie. Zo heb je een beeld van elkaars intentie. Doe dit dan wel voor dat je boeken gaat.

vriendenvakantiee

5. Je hoeft niet altijd alles samen te doen

Mochten er uitstapjes zijn waar je echt even niet trek in hebt, omdat jij graag een museum wilt bekijken, shoppen of naar het strand. Ga dan niet mee, misschien zijn er meerdere die liever met jou meegaan i.p.v. de anderen. No worries! Gewoon ook je eigen ding blijven doen.

6. Deel vervoerskosten

Met een grote groep kun je vaak veel kosten besparen dan wanneer ieder individu een kaartje voor het OV moet kopen. Denk aan een taxirit. Erg chill ook, want na een avondje stappen wordt je keurig bij je verblijf afgezet en hoef je niet nog een ellendig stuk te lopen. Erg comfortabel toch?

7. Geniet er gewoon van

Lekker plezier maken! Dat begint vaak al met de reis naar je vakantiebestemming. Iedereen is nog fit, scherp en heeft vaak de lolbroek nog aan. Waar je ook heen gaat, met vrienden samen zul je het altijd gezellig hebben, ben je nooit alleen en kan je soms net even wat gekker doen dan wanneer je met familie of met partner op vakantie gaat. En niet te vergeten, zorg dat alles op video of afbeelding staat! Voor later namelijk.