Zondag met Lubach over de nerts

In Nederland moeten in maart alle nertsenhouderijen gesloten worden, omdat de kans dat een nerts een mens besmet met het virus waar we de afgelopen tijd mee kampen heel groot is. Er zijn inmiddels in Nederland al heel veel van dat soort fokkerijen gesloten. Dat vindt Arjen Lubach in Zondag met Lubach een goed idee. Niet alleen omdat het besmettingsgevaar groot is, maar ook omdat er regelmatig een nerts ontsnapt en bijvoorbeeld kippen in een achtertuin worden besmet. Trouwens, wij gebruiken het bont niet zelf. Het bont dat van de nerts wordt gehaald, wordt namelijk voor het grootste deel geëxporteerd naar China.

Wij halen ons bont, voor de bontkraag, vooral uit China. Daar worden wasbeerhonden gehouden voor het bont. Arjen Lubach heeft het tijdens zijn programma bij het rechte eind: waarom sluiten we wél al die fokkerijen, maar importeren we nog steeds bont uit China, waar de fokkerijen óók besmet kunnen worden?

zondag met lubach

#hondkraag

Zoals het werkt met nertsen, gaat het ook bij wasbeerhonden. Ook deze dieren blijken zeer vatbaar voor het virus. Stop met de hondkraag, stelt Arjen Lubach. Én waarom gaat de horeca dicht, desinfecteren we netjes onze handen, dragen we een mondkapje, maar blijven wél alle nertshouderijen tot maart open?

Arjen Lubach: “Stel je voor dat er een vaccin is en we eindelijk uit de derde lockdown kruipen. En er dan bericht komt dat er een gloednieuwe superdodelijke variant van het virus is dat ongevoelig is voor het vaccin. Niet van een markt in Wuhan, maar van een nerts uit Woensel. Dat wil je toch niet op je geweten hebben”

Racoon in Zondag met Lubach

Leuke woordspeling van de redactie van Zondag met Lubach: wasbeer is in het Engels vertaald ‘Racoon.’ Toen de show van gisteravond bijna afgelopen was, wilde de Nederlandse band Racoon beginnen met optreden, maar dat mocht niet van Arjen Lubach, want: Racoons zijn wasberen. En het bont uit China komt van wasbeerhonden, dat zijn honden en geen wasberen. Ondanks het afgeblazen optreden had Zondag met Lubach een record aan kijkcijfers: ruim 2,1 miljoen Nederlanders zaten voor de buis te kijken naar het programma.