De cyclus van de man, het begint in de ochtend

De cyclus van de man begint al vroeg op dag. Elke ochtend begint het met een testosteronbooster die je uit bed schiet en klaarstoomt voor de dag. Het is het ingrediënt dat je zelfvertrouwen geeft en je laat voelen alsof het allemaal op zijn plek komt. Na die ochtendpiek begint testosteron geleidelijk aan af te nemen gedurende dag. Je merkt het misschien niet meteen, maar het kan zeker invloed hebben op je energie en concentratie hoe verder je de dag door komt.

 

De moodswings door de cyclus van een man

Naast de dagelijkse ups en downs hebben we ook te maken met seizoensgebonden schommelingen. Ja, inderdaad, testosteron heeft ook zijn favoriete seizoen. Dus, waarom voel je je energieker in de lente en slomer in de herfst? Het heeft allemaal te maken met hormonen. Altijd de hormonen. De schommelingen zijn minder dan bij vrouwen, maar toch kun je er ook als man echt wel last van hebben.

IMS: Irritable Male Syndrome

We hebben allemaal wel eens van PMS gehoord, dat houdt in dat je als man één keer per maand dezelfde klachten ervaart als vrouwen die menstrueren. Dus vermoeidheid, krampen en emotioneler zijn. Maar nu gaat het over IMS: Irritable Male Syndrome. Het kan je humeur flink beïnvloeden met symptomen als prikkelbaarheid, vermoeidheid en concentratieproblemen. Daarnaast kun je last hebben van opvliegers, zweetaanvallen en een verminderd libido.

Je cyclus begrijpen

Door bewust te zijn van deze mannelijke cyclus, kun je beter begrijpen waarom je op sommige momenten minder energie hebt of ineens hartstikke chagrijnig bent. Dus probeer te begrijpen hoe je lichaam werkt en op welke momenten testosteron je in de steek laat. Zodra je weet op welke momenten je testosteron pieken en dalen heeft, kun je je trainingen veranderen, slaap verbeteren en zelfs je voeding aan te passen om op die manier je energieniveaus kan ondersteunen.

Wist je dat mannen en vrouwen in meer dingen verschillen? Waarom hebben mannen het vaak kouder dan vrouwen?