Kun jij ook lastig rondkomen met alle hoge prijzen van tegenwoordig? Dan ben je absoluut niet de enige. Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt namelijk naar voren dat maar liefst 852 duizend mensen een tweede baan naast hun reguliere baan hebben moeten nemen om rond te kunnen komen. Dit is zo’n 9 procent van alle werkenden. Natuurlijk vallen jongen en studenten hier ook onder, maar ook voor hen wordt het steeds lastiger om te kunnen leven met zulke hoge kosten. Ben jij daarom op zoek naar een (tweede) bijbaan die wat meer oplevert? Check dan deze top tien best betaalde bijbanen.

10. Zorgmedewerker

Op nummer tien vinden we een bijbaan als zorgmedewerker. Dit is een vrij brede term natuurlijk, dus wat voor werkzaamheden zouden hier dan bij kunnen horen? Een bijbaan als zorgmedewerker omvat het uitvoeren van diverse ondersteunende taken in de zorgsector, zoals persoonlijke verzorging, medische ondersteuning, huishoudelijke taken, en emotionele ondersteuning. Specifieke rollen kunnen variëren van ouderenzorg tot geestelijke gezondheidszorg. Zorgmedewerkers helpen cliënten bijvoorbeeld dagelijkse activiteiten zoals wassen, aankleden, eten, en bieden gezelschap en begeleiding. Deze bijbaan biedt niet alleen de kans om een positieve impact te hebben op het leven van anderen, maar verdient dus ook nog wel lekker, namelijk zo’n € 13,27 per uur.

9. Evenementenbouw

Je kunt ook aan de slag bij het op- en afbouwen van evenementen. Hier moet je natuurlijk wel aardige spierballen voor hebben want het wordt gezien als fysiek zwaar werk. Toch krijg je er ook veel voor terug: je ondersteunt dus bij de opbouw, afbraak en uitvoering van evenementen zoals festivals, concerten, beurzen en feesten. Dit biedt hands-on ervaring in de evenementenindustrie en de mogelijkheid om achter de schermen van grote evenementen te werken (en natuurlijk te kijken!). De ultieme baan voor behind the scenes als je daar in geïnteresseerd bent. Ook voor een bijbaan in de evenementenbouw is het gemiddelde salaris € 13,27 per uur.

Best betaalde bijbanen van Nederland

8. Salespromotor

Heb je een vlotte babbel en vind je het niet erg om mensen aan te spreken? Dan is deze baan in de top tien best betaalde bijbanen van Nederland zeker wat voor jou. Als salespromotor ben je verantwoordelijk voor het promoten en verkopen van producten of diensten op verschillende locaties, zoals winkelcentra, evenementen of op straat. Je werkt dan vaak voor een specifiek merk of bedrijf. Je hebt als doel om potentiële klanten te benaderen, hun interesse te wekken en hen over te halen tot aankoop. Flexibiliteit in werktijden is vaak vereist, omdat bijbanen als salespromotor vaak plaatsvinden tijdens weekenden, avonden en drukke periodes zoals feestdagen. Vind je dat geen probleem? Dan krijg je ook hier een gemiddeld salaris van € 13,27 per uur voor, maar er zijn vaak nog wat leuke bijkomstigheden. Zo kun je als salespromotor vaak extra geld verdienen met bonussen als je je werk goed doet!

7. Horecamedewerker

Een bijbaan in de horeca is vaak ontzettend populair onder jongeren en studenten. En dat is ook niet zo gek, want je krijgt hier gemiddeld ook zo’n € 13,27 per uur voor. Toch is het ook ontzettend hard werken en vaak op tijden waarop andere mensen juist vrij zijn. Je taken kunnen onder meer bestaan uit het verwelkomen van gasten, het opnemen van bestellingen, het serveren van eten en drinken, het afrekenen aan de kassa, en het opruimen en schoonmaken van de werkruimte. Daarnaast kunnen er andere verantwoordelijkheden zijn, zoals het voorbereiden van gerechten, het verstrekken van informatie over menu’s en het adviseren van gasten over hun keuzes. Daartegenover staat dan wel dat je vaak ook nog extra verdiensten krijgt door de fooi wat de gasten geven.

6. Bezorger

Juist geen zin in mensen en ben je meer van het minimale onderlinge contact? Dan kun je ook op de fiets, scooter of in de auto springen als koerier of bezorger. Je werkt vaak voor koeriersdiensten, bezorgbedrijven of restaurants, en je taken zijn bijvoorbeeld het ophalen van goederen vanaf een distributiecentrum of restaurant, het plannen van de meest efficiënte route voor bezorging, en het afleveren van de goederen bij de juiste adressen binnen de afgesproken tijd. Soms moet je ook betalingen innen of retourzendingen afhandelen, natuurlijk afhankelijk van waar je werkt. Maar het is niet voor niets één van de best betaalde bijbanen van Nederland, want je krijgt hier een mooi bedrag van € 14,33 voor.

bijbanen met salarissen

5. Festivalmedewerker

Als je wel op een festival wilt werken maar niet in de evenementenbouw, dan kun je voor een iets hoger salaris aan de slag als festivalmedewerker. Er komen binnenkort weer allemaal gave festivals aan, dus zijn zij ook hard op zoek naar extra handen. Je taken kunnen onder meer het bemannen van toegangspoorten en ticketscanners omvatten, het begeleiden van bezoekersstromen, en het assisteren van artiesten en andere medewerkers backstage. Daarnaast kun je ook worden ingezet voor het opruimen van afval, het verstrekken van informatie aan bezoekers, en het beheren van voorraden en catering. Een prima manier om tegelijkertijd te genieten van live muziek bij een salaris van € 14,75 uur.

4. Sport training geven

Het geven van sport les en -training staat zoals je ziet hoog in de lijst van best betaalde bijbanen in Nederland. Want voor € 15 per uur kun je jouw talent voor sport inzetten om anderen les te geven of te trainen. Vaak kun je bij de plaatselijke sportclubs kijken waar je van dienst kan zijn. Zo blijf je zelf ook nog een beetje actief en kun je kinderen, leeftijdgenoten of zelf ouderen motiveren en coachen om het beste uit zichzelf te halen.

3. Het geven van bijles

Het geven van bijles is niet alleen één van de best betaalde bijbanen van Nederland, het is op dit moment zelfs de meest gevraagde bijbaan. Het is dan ook niet raar dat je hier gemiddeld zo’n € 15 per uur voor krijgt. Er zijn scholen die bijlespositief aanbieden, maar er zijn ook andere bijles-instellingen die juist mensen zoeken die zelf nog studeren. Het fijne hiervan is dat je zelf geen sterleerling hebt hoeven zijn: er is altijd wel een onderwerp of vak waar je beter in was dan een andere. Je kunt hier vaak aangeven welke vakken je liggen. Op deze manier kun je kinderen en jongeren helpen door kennis door te geven; altijd goed werk, toch?

Best betaalde bijbanen

2. Orderpicker

We zijn allemaal weleens te lui om de drukke stad in te gaan en winkels te bezoeken. Het is een stuk makkelijker om lekker online te gaan winkelen. Maar de bestellingen die wij doen, moeten natuurlijk ook eerst worden uitgezocht, bijeengebracht worden en vervolgens juist worden afgeleverd. Dit gebeurt nog allemaal binnen een distributiecentrum, waar orderpickers druk in de weer zijn om jouw bestelling bezorging-ready te maken. Het is handig als je een oog voor detail hebt en lekker snel kan werken en je krijgt er ook nog eens een salaris van maar liefst € 16,98 per uur voor.

1. Chauffeur

En op één van de best betaalde bijbanen van Nederland vinden we het zijn van een chauffeur. Bij een bijbaan als chauffeur ben je verantwoordelijk voor het veilig en efficiënt vervoeren van personen of goederen naar verschillende bestemmingen. Denk hierbij aan rijden voor een taxidienst, een ride-sharing service, een koeriersbedrijf of een bedrijf dat zakelijk vervoer biedt. Hierbij moet je naast het ophalen en afzetten van klanten vaak ook de meest efficiënte routes plannen en je voertuig goed onderhouden. Wel moet je voor een bijbaan als chauffeur vaak flexibel zijn: je moet misschien wel ’s avonds, in het weekend en tijdens drukke periodes werken. Dit doe je daarentegen dan wel voor een mooi salaris van € 20 per uur.

Lees ook: Hoeveel vakantiegeld krijgt de Nederlander met een gemiddeld salaris?