Extra poen op de rekening

Misschien heb je er lang naar uitgekeken, en nu is het bijna weer zover. De afgelopen 12 maanden zal je wellicht met je harde werken een lekker bedrag aan vakantiegeld hebben opgebouwd. Dit geld wordt berekend op basis van het bruto-uurloon. In Nederland is dit bedrag vastgesteld op een 8% hiervan. Toch lekker!

 

Wat is het gemiddelde bruto salaris?

Het gemiddelde bruto salaris van de Nederlander zou volgens het CPB rond de 40.560 bruto per jaar liggen. Gemiddeld betekent dat een bedrag van 3.380 euro per maand. Maar goed, hier komt dus ook nog een lekker bedrag aan vakantiegeld bovenop. Goed om hier nog even bij te vermelden: over dit vakantiegeld moet uiteindelijk ook nog belasting worden betaald, aangezien het bruto is. Daarnaast is het bij sommige werkgevers zo dat je een all-in-loon krijgt, waarbij jij het vakantiegeld al standaard iedere maand bovenop je reguliere salaris krijgt. We maken in ieder geval even een bruto berekening voor je, van hoeveel de Nederlander met het gemiddelde salaris om en nabij aan vakantiegeld krijgt.

Het vakantiegeld van de gemiddelde Nederlander

Natuurlijk ben je wel benieuwd naar hoeveel geld je op het rekeningetje gestort krijgt, voordat je bruut gaat spenderen. Heb je een gemiddeld salaris? Wellicht dat deze berekening jou dan helpt.

Om te berekenen hoeveel de gemiddelde Nederlander aan salaris krijgt, moeten we 8% nemen van het gemiddelde bruto-salaris. Wanneer we dit doen, komen we op een bedrag van € 3.244,80. Dat is toch een lekker bedrag om te ontvangen. In totaal betekent dit dat het gemiddelde salaris van de Nederlander inclusief vakantiegeld rond de 44.000 euro per jaar uitkomt.

Wat de Nederlander overigens met zijn/haar vakantiegeld doet, verschilt ontzettend per persoon. Niet elke Nederlander geeft het extra bedrag uit aan een brute vakantie. Hier geven Nederlanders hun vakantiegeld aan uit.