De lichaamssamenstelling speelt een rol

Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat er inderdaad een wetenschappelijke reden is dat mannen het warmer hebben. Het begint bij de lichaamssamenstelling. Vrouwen hebben over het algemeen meer vetmassa en minder spieren dan mannen. Nu denk je misschien: vet houdt warmte vast, dus vrouwen zouden het toch juist warmer moeten hebben? Dat kan je vergeten. Het zijn juist de vetvrije delen die de meeste warmte produceren in het menselijk lichaam. Mannen hebben in feite een grotere interne kachel die zorgt voor warmte.

 

Hormonen & psychologie

En dan komen hormonen weer in beeld. Ja, die hormonen waar vrouwen maar niet over ophouden. Tijdens die helse week van de maand daalt de lichaamstemperatuur van vrouwen gemiddeld met een graad. En dat is niet het enige hormoon dat roet in het eten gooit. Het slaaphormoon melatonine doet bij vrouwen veel sneller zijn werk dan bij mannen. Hierdoor krijgen ze eerder die “ik heb het koud en wil onder de dekens kruipen”-vibe.

Daarnaast speelt psychologie een rol. Vrouwen zijn gevoeliger voor temperatuurveranderingen. Een kleine dip in de temperatuur kan voor een vrouw voelen alsof het 20 graden kouder is, terwijl mannen het niet eens doorhebben.

Middenweg vinden in de juiste kamertemperatuur

Dus, wat betekent dit voor het dagelijks leven? Op de werkvloer kan het leiden tot een thermostaat oorlog. De beste werktemperatuur voor mannen is 21,5 tot 22,5 graden Celsius, in tegenstelling tot 24 tot 25 graden Celsius bij vrouwen.

Benieuwd naar nog meer verschillen tussen mannen en vrouwen? Het gemiddelde salaris van mannen vs. die van vrouwen in Nederland.