Kraken van de knokkels

Het kraken van de knokkels is voor veel mensen de gewoonste zaak van de wereld. Het is een hardnekkige gewoonte die maar moeilijk afte leren is en vaak wordt er enorm nonchalant over gedaan. Toch is het niet helemaal zonder risico zo blijkt uit onderzoek. Je krijgt zoals vaak beweerd geen artritis van, maar geheel zonder risico is het in ieder geval niet.

Niet zonder risico

Al jarenlang wordt er onderzoek gedaan naar de mogelijke gevolgen van het kraken van de knokkels. Wellicht klinkt dar vreemd, maar de knokkels bestaan voor een groot gedeelte uit kraakbeen en dat zorgt juist voor goed functionerende gewrichten. Het moedwillig druk uitoefenen op het kraakbeen zo dus op den duur schadelijk kunnen zijn voor de gewrichten. Uit al die onderzoeken is echter nog een eensluidende conclusie getrokken. Veel onderzoeken spraken elkaar tegen, maar daar schijnt nu een einde aan te zijn gekomen.

Schade aan je gewrichten

Door het naast elkaar leggen van allerlei onderzoeken op het gebied van de knokkels kon er eindelijk wat meer duidelijk komen. Verantwoordelijk voor dit vergelijkende onderzoek is neurochirurg Rod Oskouian. Hij stelt dat het gewoon schadelijk is, als er ook sprake is van andere aandoeningen of van gevoelig kraakbeen. In de Washington Post stelt hij dat het langdurig kraken van de knokkels schade kan veroorzaken aan de gewrichten en het kraakbeen. Met andere woorden, wil je jouw gewrichten gezond houden, ga dan liever je nagels afkluiven of was je handen helemaal stuk. Dat is mogelijk minder schadelijk voor je gewrichten.