Herpes Genitalis

Herpes is een van de meest voorkomende SOA’s onder de man. Het is een pijnlijke infectie aan je genitaliën die vooral verspreid wordt door vaginale, anale of orale seks. Hoewel herpes nooit helemaal genezen kan worden, zijn er effectieve behandelingen die het virus onder controle houden.

Wat is het gevaar als je herpes niet laat behandelen?
Herpes kan telkens weer terugkomen, je krijgt pijnlijke huiduitslag en de kans is groot dat je het overdraagt aan een van je seksbuddies. Bovendien is het noodzakelijk om de verspreiding van herpes onder controle te houden omdat het echt een SOA is van deze tijd. Dus beste mannen: laat je zo snel mogelijk checken, zodat je een kuurtje krijgt om het onder controle te houden.

SOA Behandelen MAN MAN

Gonorroe & Chlamydia

Gonorroe en Chlamydia zijn SOA’s die erg op elkaar lijken, ze zorgen namelijk beide voor urethritis. Om het jullie mannen even makkelijk te maken: een plasbuisontsteking. Bij gonorroe kan het ook nog zo zijn dat je pijn hebt aan je penis en je last kan hebben van penisafscheiding.

Wat is het gevaar als je chlamydia niet laat behandelen?
Het lastige aan chlamydia is dat het zomaar kan zijn dat je er geen last van hebt. Wanneer je het niet laat behandelen kan het zorgen voor Epididymo-orchitis. Hierbij moet je denken aan ontstoken en pijnlijke testikels. Hoewel chlamydia goed te behandelen is, is het voor experts nog onbekend of het ook de vruchtbaarheid kan aantasten. Dus ook al heb je nergens last van, laat je regelmatig checken op chlamydia want wie weet loop je er al jaren mee rond.

Wat is het gevaar als je gonorroe niet laat behandelen?
Wanneer je gonorroe niet behandelt kan het na een tijdje zorgen voor artritis in je gewrichten. Mocht het zo zijn dat het in je bloedsomloop terecht komt, kun je er zelfs een bloedvergiftiging van krijgen. Geen paniek, symptomen van gonorroe ontstaan al in enkele dagen. Dus mocht je het hebben dan zal je dit ook echt wel merken.

HPV

Human Papillomavirus (HPV) is een virus dat zorgt voor wratten op je lichaam. Deze kunnen overal op je lichaam opduiken, dus ook op je zaakje daar beneden. Sommige vormen van HPV kunnen zelfs verschillende types van kanker veroorzaken. Echter zijn deze vormen niet dezelfde als de zichtbare wratten die er in de eerste fase ontstaan bij HPV.

Wat HPV onderscheidend maakt van andere SOA’s, is dat het merkbaar en zichtbaar is bij mannen. De kans is bovendien erg klein dat HPV zich ontwikkelt tot penis- of anuskanker. Mocht het zo zijn dat je last hebt van zwellingen op je penis, testikels of anus, ga er dan niet gelijk van uit dat het wratten zijn maar breng uiteraard even een bezoekje aan je dokter.

Soa behandelen MAN MAN

Syfilis

Deze SOA komt vooral veel voor bij homoseksuele mannen. Syfilis is herkenbaar aan zweertjes op de anus. Ook kan het zo zijn dat je griep-achtige symptomen hebt of last hebt van gewichts- en haarverlies.

Wat is het gevaar van het niet behandelen van syfilis?
Een (pijnlijke) zweer op je penis kan zo maar eens een symptoom zijn van syfilis. Wanneer je denkt dat het zweertje vanzelf weggaat, dan zit je niet bij het juiste eind. Wanneer je je niet laat behandelen voor syfilis kan het namelijk je hart en hersenen aantasten. Een erg gevaarlijke en misschien wel fatale SOA als je er niks tegen doet!

HIV

HIV is een soort SOA die erg lastig is om te herkennen. Vaak is het zo dat de eerste symptomen van HIV veel lijken op een griepje. Na een tijdje voel je je weer kiplekker terwijl HIV langzaam je immuun systeem uitgeput raakt. Vrij laat na de besmetting met HIV kan het zich uitten in AIDS, hierbij is je immuunsysteem zo laag dat je eigen lichaam ziektesymptomen begint te ontwikkelen. Waar HIV vroeger nog fataal was, is het nu zo dat HIV in welke fase dan ook behandelt kan worden, maar niet te genezen valt. Hoe langer je wacht met het testen op HIV, hoe zwakker je immuunsysteem wordt en hoe langer je met de gevolgen rond loopt.

Dus heren, we hebben jullie gewaarschuwd. Als je twijfelt, toon ballen (letterlijk) en breng een bezoekje aan de dokter. Wisten jullie dat je ook een SOA kan krijgen zonder seks te hebben?