Voordat je jouw partner confronteert, zijn er een aantal dingen die je moet weten over soa’s en hoe je ze kan krijgen. First things first: een soa is een seksueel overdraagbare aandoening (duh). Het is een infectie die je kunt oplopen tijdens het vrijen, zonder dat je er iets van merkt. Je kan symptomen krijgen, maar het hoeft niet altijd gelijk zichtbaar te zijn. Maar, het feit dat jij het veilig hebt gedaan, wil nog niet zeggen dat jij geen risico loopt op een soa. We zetten de andere manieren naast de daadwerkelijke seks waarmee je een soa kan oplopen voor je op een rijtje.

1 Zoenen

Ja, je leest het goed. Door enkel met iemand te zoenen loop je ook het risico om een soa op te lopen. Seksueel overdraagbare ziektes zoals herpes kunnen namelijk gewoon via speeksel overgebracht worden. Je weet dat het raak is als je kleine blaasjes rondom de mond krijgt.

2 Orale seks

Ook al zijn jullie niet verder gegaan dan ‘slechts’ orale seks, je loopt nog steeds het risico om een soa op te lopen. Met orale seks loop je wederom het meeste risico om herpes te krijgen, maar chlamydia kan ook via orale seks worden overgebracht.

soa man man 01

3 Contact met geïnfecteerde huid

Helaas, soa’s kunnen ook overgebracht worden wanneer je gewoon braaf bent geweest. Je kan een soa zoals herpes ook gewoon krijgen of overdragen wanneer de huid contact heeft gemaakt met een gedeelte van iemands lichaam dat geïnfecteerd is. Je kan dit dus al krijgen als je bijvoorbeeld iemand baard aanraakt. De kans dat je op deze manier een soa oploopt is erg klein. Je moet hier een erg gevoelige huid voor hebben in combinatie met een zeer heftige infectie.

4 Besmet voedsel

Ook de kans dat je een soa oploopt via besmet voedsel is klein, maar wel aanwezig. Stel je gaat een avondje bij iemand eten en de persoon die voor je kookt is besmet met het hepatitis A infectie en bezoekt het toilet zonder zijn handen te wassen, dan kan het maar zo zijn dat jij na die avond ook besmet bent met hepatitis A. Jep, and the food wasn’t even that good. 

5 Handdoek

Door een vochtige handdoek van een ander te gebruiken, loop je ook risico op een soa. De handdoek kan namelijk besmet zijn met een parasiet genaamd trichomonas vaginalis. Door deze parasiet kan je trichomoniasis krijgen, één van de meest voorkomende seksueel overdraagbare ziektes. Dit geldt ook voor het lenen van iemands scheermesje.

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je over het algemeen gewoon voorzichtig bent en het zo safe mogelijk speelt. We snappen dat seks met een condoom een stuk minder leuk is, maar ook daar zijn oplossingen voor: onderzoekers ontwerpen condoom zo dun als menselijk haar.