Verzorg je tattoo goed

Het is belangrijk om het kunstwerk op je eigen lichaam goed te verzorgen, of het nou een hele kleine of een waar schilderij is. Niet alleen loop je het risico dat hij er in de loop van de tijd minder mooi uit gaan zien, ook is de kans dan groter op een ontstoken tattoo. Zodra je die hebt opgelopen heb je een nog groter probleem. Omdat je bij het zetten van een tatoeage op een gecontroleerde manier je huid beschadigt, moet je deze ook behandelen als een open wond. Als je een open wond niet goed behandelt kan deze ook ontstoken raken. En een ontstoken tattoo is misschien nog wel vervelender dan dat. Maar hoe weet je of dit aan de hand is?

Hoe herken je een ontstoken tattoo?

Een infectie in je tatoeage is aan meerdere dingen te herkennen. Het is belangrijk om hier snel iets tegen te doen. Anders kun je gezondheidsrisico’s lopen en kan je ink wellicht blijvend beschadigd raken. Één van de tekenen waar je aan kan zien dat je een ontstoken tattoo hebt is dat hij rood wordt en warm aanvoelt. De huis om je tattoo heen kan roze of rood worden en ook de warmte kan uitstralen naar de omliggende huid.

Een kleine zwelling op en rondom de ontstoken tattoo is een ander teken. Als deze zwelling drie dagen aanhoudt is de kans groot dat het een ontsteking betreft. Ook hier kan warmte vanaf stralen. In dat geval is het verstandig een dokter op te zoeken.

ontstoken tattoo

Nu de iets meer onsmakelijke aspecten waar je een ontstoken tattoo aan herkent: er kan pus uit komen. Als dit gebeurt is het bijna zeker dat je tatoeage ontstoken is. Nog iets onsmakelijks maar handig om te weten: het gebied rondom je billen, liezen en schaamstreek lopen een risico op een infectie van de E.coli-bacterie. Dit is de bacterie die in je ontlasting voorkomt en in je darmen belangrijk is. Maar op je huid infecties kan het veroorzaken, zoals een ontstoken tattoo.

Als je een tatoeage op je tenen, voeten of enkels hebt is dit ook nog een optie. Als je een warm gevoel hebt en je tattoo er rood en gezwollen uit ziet kun je een schimmelinfectie hebben. Dit in combinatie met een stank is afkomstig van zweterige voeten of schoenen. Voetschimmel komt ook voor in openbare douches en andere plekken. Als je dit niet wilt oplopen kun je beter altijd slippers dragen.

ontstoken tattoo

Neem geen risico

Als je het gevoel hebt dat je een ontstoken tattoo hebt kun je het beste naar een dokter gaan. Een specialist op het gebied van huidinfecties helpt je hier graag verder mee. Er zijn zelfs nog meer tekenen van een ontstoken tattoo. Mocht je dit alles willen voorkomen en zo weinig risico lopen, kijk dan even naar de tips om je tattoo te verzorgen.