De redenen voor je misselijkheid

Er is al vaak onderzoek gedaan naar de waarom achter de misselijkheid van reizigers. Het fenomeen komt zo vaak voor dat het haast een verband moet hebben met de activiteit die we reizen noemen. Dr. Tania Dempsey weet ons te vertellen dat het voornamelijk stress is dat de basis vormt voor jouw misselijkheid. De chaos in je hoofd, de verwerking van veel informatie op een korte tijd, daaruit ontstaat de misselijkheid.

Daarnaast is stress niet de enige factor, er zijn maar liefst een tiental redenen op te noemen. Deze redenen hebben allemaal de potentie om jouw misselijkheid aan te wakkeren bij aanvang van je reis of tijdens je reis. Welke tien veroorzakers er zijn, dat lees je hieronder.

Stress

Stress is zoals gezegd een van de grootste veroorzakers van jouw misselijkheid. Het is een factor die heel eenvoudig om de hoek komt kijken bij reizen, aangezien je met heel veel verschillende zaken tegelijk bezig bent. Heb je de juiste spullen gepakt, ben je vliegticket niet vergeten, is alles geregeld voor je overnachtingen. Allemaal redenen die bijdragen aan stress.

Tevens is het zo dat stress een negatieve uitwerking heeft op je immuunsysteem. Als gevolg daarvan zul je sneller vatbaar zijn voor kou en andere ziektes. Zorg dus dat je zo weinig mogelijk stress hebt voor aanvang van je reis.

Blootstelling aan ziektekiemen

Eerlijk is eerlijk, de publieke plekken die je bezoekt voor aanvang van je reis zijn niet de meest frisse. Een vliegveld is een broeinest van bacteriën en andere negatieve invloeden. Dit is niet iets wat je kunt voorkomen, maar wel iets om rekening mee te houden. Fun fact: als je binnen een straal van twee meter bent, is de kans heel groot dat je ziektekiemen oppikt van een andere ziek persoon. Daarbuiten hoef je je niet zo snel druk te maken.

Foto via: Meninthistown
Foto via: Meninthistown

Lage luchtvochtigheid

Vliegen is voor veel bestemmingen niet uit te sluiten. Gelukkig worden vliegtuigen met de dag moderner, dus kunnen we genieten van alle eerste levensbehoeftes die we ons maar kunnen wensen. Echter, een nadeel van vliegen vinden we in het luchtzuivering-systeem. De lucht wordt goed gezuiverd, maar de luchtvochtigheid is heel laag. Als gevolg daarvan kunnen je luchtwegen minder goed hun werk doen wat betreft het blokkeren van ziektekiemen.

Openbaar vervoer

Het transport dat je gebruikt voor je reis is veelal openbaar vervoer. Denk aan het vliegtuig, de bus of een taxi. De hoeveelheid mensen die op jou plek hebben gezeten is immens, dus dat geld ook voor de hoeveelheid ziektekiemen. Hiermee wordt niet bedoeld dat het stoeltje in je vliegtuig enorm vies is of de achterbank van je taxi dringend ontsmet dient te worden. Op publieke plekken zijn nu eenmaal veel bacteriën te vinden. Iets wat nadelig kan werken voor jouw gezondheid.

Slechte keuzes

Vakantie is voor velen van ons ultieme ontspanning. Even helemaal niets doen wat je wordt opgedrongen, maar enkel de leuke dingen meemaken. Als gevolg hiervan willen we af en toe nog wel eens onverantwoord genieten. Denk aan veel alcohol, weinig slaap en ongezond eten. Keuzes die allemaal een effect hebben op je gezondheid, beter gezegd: je immuunsysteem (lees: het ontbreken ervan).

Foto via: Paniqing
Foto via: Paniqing

Handen wassen

Iets wat we al van kleins af aan opgedragen krijgen: was je handen. Toch doen we dit niet altijd even consequent. Wat dan weer heel vreemd is, aangezien je dagelijks intens veel plekken aanraakt met diezelfde handen. Denk aan deurklinken, trapleuningen, stoelen, toetsenborden en tafels. Stuk voor stuk woonplaatsen van hele koloniën aan bacteriën. Best een slim idee dus om je handen iets vaker te wassen, zeker op reis.

Stay hydrated

Het is iets wat niet alleen belangrijk is tijdens het sporten: genoeg vocht binnen krijgen. Water drinken is een goed idee als je veel zweet, maar veel zweten doe je niet alleen tijdens het sporten. Op reis (zeker in de warmere landen) zweet je ook heel veel. Weliswaar op een andere manier, maar toch. Zorg dus dat je lichaamsvocht op peil blijft. Drink genoeg water, zo voorkom je hoofdpijn, duizeligheid en andere nare situaties.

Eet genoeg vitamines

Een vitaminetekort is een veelvoorkomende oorzaak van misselijkheid. Vitamines hebben we nodig op dagelijkse basis, waarvan Zink en Vitamine C de meest belangrijke zijn voor je immuunsysteem. Zorg dus dat je genoeg voedsel eet dat rijk is aan de bovengenoemde vitamines. Denk aan mandarijnen, groene groentes en vis.

Reinig jezelf goed

Wat men vaak vergeet is dat je met iedere aanraking jezelf blootstelt aan nieuwe ziektekiemen. Aan het eind van een drukke dag op reis en veel activiteit, zul je waarschijnlijk een redelijke hoeveelheid bacteriën bij je dragen. Bacteriën die niet direct slecht hoeven te zijn, maar waar je dus wel ziek van zou kunnen worden. Om dit te voorkomen wordt geadviseerd jezelf af en toe goed te reiniging. Bij voorkeur met alcoholhoudende doekjes, dit heeft het beste effect.

Slaap is van groot belang

Het is bekend dat wanneer je niet genoeg slaapt, het immuunsysteem daar niet echt van profiteert. Iemand met slaaptekort is erg vatbaar voor alle narigheid om hem heen. Zorg dus dat je genoeg slaapt, ook al heb je een hele wilde vakantie, probeer dromenland toch genoeg te bezoeken. Je doet jezelf en je gezondheid een groot plezier ermee.

Al deze aspecten dragen bij aan het wel of niet lekker fit, gezond en uitgerust op reis zijn. Natuurlijk, het hoeft niet zo te zijn dat je op vakantie gaat terwijl je leeft volgens strikte regels, maar als je graag geniet van je reis, is een beetje rekening houden hiermee wel gewenst. Misselijkheid is niet echt prettig en ’t komt je humeur niet ten goede. Niet de beste ingrediënten voor een geslaagde vakantie dus en dat wil je wel, want op vakantie gaan is heel goed voor je.