Het klassieke Spaanse sangria recept

Een heerlijke Spaanse sangria zou je volgens de legende, mits deze goed bereid wordt, geen kater bezorgen de volgende dag. Let op: je kan de sangria niet last-minute voor de buurtbarbecue of je verjaardag maken, de bereidingstijd is namelijk twee uur.

Ingrediënten en voorbereiding bij het sangria maken

1 fles rode wijn, Spaans natuurlijk, maar wel droog.
½ tot 1 dl Spaanse brandewijn of Grand Marnier
1 citroen
1 sinaasappel
1 appel
1 peer (optioneel)
2 perziken (optioneel)
60 gr fijne tafelsuiker 
sodawater of licht sprankelend mineraalwater

Zorg van tevoren dat je de citroen en sinaasappel met kokend water overgiet om de waslaag te verwijderen, snijd deze dan in schijfjes. Haal met een appelboor het klokhuis uit de (gewassen) appel en snijd ook de appel in schijfjes. Als je ook peer en perzik gebruikt, was en snijd deze ook.

sangria Spanje zomer

Zo maak je zelf de Spaanse sangria

  1. Meng in een grote kom de stukken fruit en de suiker. Hoe meer suiker je gebruikt, des te zoeter de sangria wordt.
  2. Giet de Spaanse droge wijn en brandewijn of Grand Marnier erbij, roer deze goed. Laat dit mengsel afgedekt in de koelkast staan voor ongeveer twee uur.
  3. Vlak voor het serveren gaat het sodawater of mineraalwater erbij. Minstens anderhalve deciliter, maar je kunt ook driekwart liter erbij doen. Die hoeveelheid sodawater kun je aanpassen naar het weer (als het erg warm is, probeer dan met extra water de sangria te verdunnen). Dan komt de alcohol ook iets minder hard aan. Roer weer goed en giet de sangria in een grotere schenkkan.
  4. Deze hoeveelheid is voor meer dan één karaf. Je kunt eerst de helft van het wijn/fruitmengsel met sodawater vermengen en serveren, en daarna de tweede karaf vers aanmaken. Serveer koud, maar niet ijskoud, dat haalt de smaak van de sangria enigszins naar beneden.

Variaties van de drank

Er zijn verschillende variaties mogelijk op dit recept. De toevoeging van cognac bijvoorbeeld, of kaneel. Probeer lekker uit en doe wat goed voelt: er zijn genoeg warme zomerdagen die zich lenen voor een kan sangria.

Wil jij liever de alcohol links laten liggen maar toch genieten van een lekkere cocktail? Check dan deze heerlijke alcoholvrije dranken.