Zelf limoncello maken

Om zelf limoncello te maken heb je slechts een paar ingrediënten nodig naast een klein beetje geduld. Een paar citroenen, wat alcohol, water en suiker en het feest kan beginnen. Dat klinkt simpel, maar de ene citroen is de andere niet. Even snel naar de lokale supermarkt gaan en daar de citroenen uit de aanbieding kopen is dus niet de bedoeling. Sterker nog, je zult op zoek moeten gaan met het IGP-keurmerk.

Dergelijke citroenen komen uit de omgeving van de Amalfistreek of rond Sorrento. Daar komt de beste limoncello vandaan en dus doe jij jezelf een groot plezier als je dergelijke citroenen gebruikt. Uiteraard kun je ook andere citroenen gebruiken, maar die smaken wel iets anders.

Het recept voor limoncello

Het volgende punt is de alcohol. Uiteraard kan je dat gewoon in de supermarkt kopen. Dan betaal je in Nederland overigens wel de hoofdprijs, zo’n 30 euro per liter. Ga je zelf op vakantie naar Italië deze zomer, dan doe je jezelf een groot plezier door een paar flessen alcohol in te slaan. Je betaalt dan slechts 17 euro. Staat zo’n reis niet op de planning, wat op het moment wel te begrijpen is, probeer dan in België, daar koop je de alcohol namelijk ook voor een veel lagere prijs. Zorg er wel voor dat de alcohol voor je brouwsel 95% is.

zelf limoncello maken

De ingrediënten om limoncello te maken

Nu je de belangrijkste ingrediënten hebt verzameld, begint het leuke werk: het maken van de drank. Dat is nog knap lastig. Bijna elke limoncello producerende familie heeft een eigen recept ontwikkeld en ook de industrieel geproduceerde drank smaakt net even anders. Dat maakt het ook zo leuk: door te experimenteren ontwikkel je jouw eigen voorkeur en produceer je binnen de kortste keren jouw eigen, unieke drank. Met het onderstaande recept heb je in ieder geval een basisversie binnen handbereik.

  • 8 tot 10 onbespoten (biologische) citroenen. De Sorrentine citroenen zijn het beste. Wil je het echt goed doen, probeer dan de citroenen van de eerste oogst van het jaar te bemachtigen.
  • 1 liter alcohol 95%
  • 1 liter (bron)water
  • 1 kilo suiker

limoncello

Zo maak je zelf limoncello

Het hele proces van het zelf maken van limoncello begint met het schillen van de citroenen. Gebruik hiervoor een dunschiller en voeg de schillen toe aan de alcohol. Het gaat hierbij echt om de schillen en niet het witte laagje over de vrucht. Doe je dat niet, dan zul je merken dat je brouwsel compleet mislukt, tenzij je wel van een flink bittere smaak houdt.

Nadat je de schillen bij de alcohol hebt gevoegd, schenk je het geheel in een weckpot en laat je het gedurende een week staan. Langer is beter, maar we snappen heel goed dat je het liever gaat drinken dan dat je er naar gaat kijken. Heb je wel geduld, laat het dan rustig twee tot drie weken staan.

Is de periode van wachten voorbij, kook dan het water en de suiker en laat het afkoelen. De schillen kun je dan verwijderen uit de alcohol met behulp van een zeef en voeg het toe aan het suikerwater. Giet je brouwsel in flessen en laat het een paar weken staan. Geduld is een schone zaak, dus hoe langer je kan wachten, des te lekkerder het eindproduct is.