Waarom is het trainen van je benen belangrijk?

Het trainen van je benen is niet alleen belangrijk vanwege de symmetrie van je lichaam, er zijn nog tal van andere redenen aan te voeren waarom je jezelf tekort doet als je zo’n legday niet serieus neemt. Je beenspieren zijn behoorlijk groot. Dat betekent niet alleen dat een gerichte training van je beenspieren zwaar is, het zorgt ook voor een hoger testosterongehalte. Ben je daarnaast serieus bezig met de training van je benen, dan zul je ook merken dat je meer calorieën verbrandt. Kortom, alle reden om de beenspiertraining serieus te nemen.

Hoe vaak moet je je benen trainen per week?

De grote vraag is natuurlijk hoe vaak per week je je benen nou echt moet trainen. Alex Rothstein, coördinator en instructeur van de Exercise Science-opleiding aan het New York Institute of Technology stelt dat je minimaal twee keer per week aandacht moet besteden aan alle lichaamsdelen. De benen mogen daarentegen wel wat meer aandacht hebben en dus is drie dagen per week niet overdreven. Dat betekent wel dat er sprake moet zijn van gerichte trainingen. Samengestelde oefeningen met meerdere gewrichten zoals squats, wall-sit en lunges, of zelfs een volledige lichaamstraining zoals roeien hebben de voorkeur.

hoe vaak moet je je benen trainen

Rothstein benadrukt met name squats, omdat je hiermee beenkracht kunt opbouwen doordat je dan meerdere spieren tegelijk kunt trainen. Een andere optie zijn de zogenaamde isolatieoefeningen, zoals hamstring curls, leg extensions en calf raises. Deze trainingen zijn meer gericht op het opbouwen van individuele spiergroepen doordat je gebruik gaat maken van een training met één gewricht.

Het is belangrijk om voldoende rust te nemen tussen je legdays

Dat het trainen van je benen op regelmatige basis raadzaam is, dat moge duidelijk zijn. Het betekent niet dat je als een gek jezelf moet gaan lopen vermoeien. Rothstein benadrukt juist dat het belangrijk is om voldoende rust te nemen tussen de trainingen om de beste resultaten te bereiken. Als je meerdere dagen per week traint en kiest voor een totale workout, is de kans groot dat je niet op de juiste manier traint. Houd er in dat geval rekening mee dat overbelasting op de loer ligt. In dat geval kan een herstelperiode langer duren.

Met andere woorden: als je serieus aan de slag wilt gaan met je beenspieren, kies dan voor specifieke oefeningen. Alleen op die manier kun je het juiste resultaat behalen.