De beste manier om fit te worden of blijven is door je workout leuk te maken voor jezelf. Als je met tegenzin naar de sportschool gaat is het moeilijk om jezelf te motiveren en fysiek uit te dagen. Zo kom je nooit aan dat strakke buikje of die stevige schouders. Tijd voor wat broodnodige tips om plezier te halen uit je training.

Investeer in je warming-up

Veel mensen slaan door tijdgebrek de warming-up van hun workout over. Waarom zou je ook tijd en moeite steken in iets waar je niet voor komt? Toch is een warming-up essentieel voor je prestaties tijdens je training en ook je herstel wordt erdoor bevorderd. Je bereidt je lichaam als het ware voor op de belasting die het krijgt tijdens de daadwerkelijke training. Het is alsof je jezelf even wakker maakt. Je kunt het leuker maken voor jezelf door een rondje van vijf simpele oefeningen te doen en iedere oefening 30 seconden te doen. Zet je favoriete muziek op en knallen!

workout

Kleren maken de workout

Als je er goed uit ziet, voel je je goed. Als je je goed voelt, vind je het leuker en presteer je beter. Het maakt niet uit wat je doet, maar als jij het gevoel hebt dat je aan het shinen bent in de sportschool of buiten, kun je meer energie in je training stoppen. Je wilt ook comfortabele kleding waarin jij je fijn voelt, om het gebrek aan comfort tijdens de pijn van je training te verzachten.

Minder zwaar is geen schande

Als een oefening net te zwaar voor je is kun je prima de gewichten iets minder zwaar maken. Je kunt beter een oefening opbouwen vanaf een lager gewicht en dan langzaam maar stabiel omhoog. Als je een oefening niet voor elkaar krijgt vanwege te zwaar gewicht is het frustrerend en dat belemmert je training. Als je in de positieve flow wilt blijven is dit een aanrader. Daarbij is het ook een goede manier om blessures te voorkomen. Met snelle oefeningen waar behendigheid nodig is kan het gewicht beter wat lager zijn. Pure krachtoefeningen kun je het best opbouwen vanaf een laag gewicht, zodat de kleine spiertjes in je lichaam die je ongemerkt gebruikt ook kunnen opbouwen voor je ze zwaar belast.

workout routines

Sluit je workout af met een knaller

Wat niet kan ontbreken bij een goede workout is de knallende afsluiter waarbij je jezelf nog één keer tot het randje pusht. Lekker even zweten en je laatste beetje pit eruit gooien. Dat zijn de manieren waarop je grens verlegd wordt en je de volgende keer dieper kunt gaan. Je kunt even iets geks doen, zoals een spel met jezelf of anderen. Spring lekker onder de douche en je zit fluitend aan je bakje kwark.

Er zijn nog veel meer tips voor als je wilt afvallen. Zowel met een goede training als een verandering in je voedingspatroon zit je hier goed.