Het woord van het jaar 2019

Het woord van het jaar is ‘-schaamte’. Hierbij is het streepje voor ‘schaamte’ belangrijk, omdat je er dan andere woorden voor kunt plakken. Zoals ‘vliegschaamte’ of ‘treinschaamte’. Maar ook babyschaamte en bezorgschaamte waren aanleiding voor Onze Taal om dit tot het woord van het jaar te benoemen. Eigenlijk is het dus een overkoepelend woord voor alle woorden die op ‘-schaamte’ eindigen. Dit heeft te maken met alles wat je doet dat invloed kan hebben op alle uitstoot in de wereld. Vliegschaamte gaat over het vliegtuig gebruiken voor kleine afstanden. Babyschaamte slaat dus op alle uitstoot die je creĆ«ert als je een mens op de wereld zet. Zo kun je je voor alles schamen natuurlijk.

Meer kanshebbers

Een andere goede kanshebber voor het woord van het jaar was ‘Brexitmoe’. Dit gaat natuurlijk over het slepende verhaal van Groot-Brittanie dat uit de Europese Unie stapt maar het maar niet lukt om een deal te sluiten met de EU in Brussel. Maar ook stikstofcrisis en boerenprotest kwamen in de buurt. Deze twee woorden zijn het afgelopen jaar en zeker de afgelopen maanden veel in het nieuws geweest. Ondertussen heeft iedereen deze woorden zo vaak gehoord dat mensen ze een beetje zat raken, maar ook zo kan het een woord van het jaar worden.

woord van het jaar

Stemmen

Bij het genootschap onze taal zijn 20.000 mensen aangesloten en ‘slechts’ 10 procent van deze mensen heeft gestemd. Dit zijn wel allemaal mensen die een beroep hebben dat met taal te maken heeft. De directeur van Onze Taal heeft nog wel wat te zeggen over het winnende woord: “Het zegt in kort bestek veel over het groeiende ongemak dat we voelen bij milieubelastende keuzes. Daardoor karakteriseert -schaamte heel goed het jaar, dat voor een groot deel in het teken stond van klimaatdiscussies. Maar ook in talig opzicht heeft -schaamte een aardige kant: het kan overal achter geplakt worden.”

Meer in film dan in taal geinteresseerd? Dan hebben we de beste bioscoopfilms van 2019 nog voor je op een rij.