1. Onderhoud je winterjas: vermijd vuil
Het is gemakkelijker om je winterjas op de lange termijn te onderhouden als je er regelmatig voor zorgt dat hij niet te vies wordt of te veel slijt. Dit kun je doen door, afhankelijk van het materiaal, je winterjas te kloppen, borstelen of wassen. Hiermee voorkom je dat vlekken zich vastzetten en uitgebreid reinigen vereisen, wat onnodige belasting op het materiaal zou leggen.
Winterjas onderhouden – zo houd je hem schoon:
- Borstelen: wollen jassen kun je borstelen met een speciale kledingborstel. Laat de jas eerst luchten zodat het vuil hard wordt. De meeste vlekken verwijder je dan heel gemakkelijk met een borstel.
- Kloppen: voor wollen en donzen jassen helpt het om ze regelmatig te kloppen. Het hardnekkige vuil komt eraf en het dons in je jas ontspant.
- Wassen: gladde oppervlakken zoals leer of synthetische materialen kunnen gemakkelijk worden gereinigd met een vochtig doekje. Gebruik reinigingsproducten met mate. Afhankelijk van het materiaal kunnen ze de jas beschadigen. Meestal is een beetje warm water en een druppeltje afwasmiddel voldoende. Voor wol moet je alleen deppen met wattenstaafjes. Wrijving kan het materiaal beschadigen.
2. Hang je winterjas op en laat hem luchten
We kennen allemaal die vieze geur van een winterjas wanneer je door de regen bent gefietst en hem niet goed laat opdrogen. Maar je kan die stank eenvoudig uit je jas krijgen. Om goed voor je winterjas te zorgen, is het raadzaam om hem regelmatig te laten luchten. Op deze manier voorkom je onaangename geuren die vooral bij vochtig weer optreden.
Hang de jas ’s nachts op het balkon of terras om te luchten. De jas moet natuurlijk wel beschermd zijn tegen neerslag en slecht weer. Let ook op de volgende punten:
- Hang de jas aan een hanger en niet aan de dunne draaglus. Deze kan, afhankelijk van het materiaal en het gewicht van de jas, sneller scheuren. Bovendien blijven de schouders van de jas beter in vorm op een hanger.
- Maak je zakken leeg. Zware zakken kunnen extra druk uitoefenen op het materiaal en ervoor zorgen dat naden vervormen of scheuren ontstaan in het materiaal. Tip: deze kleine defecten kun je vaak zelf verhelpen door te leren naaien.
- Hang wol op een dunne hanger om te voorkomen dat de schouders te vervormd raken.
3. Verzorg de winterjas tijdens het wassen
Wassen in de wasmachine wordt over het algemeen niet aanbevolen. Vaak hebben de binnenkant en de buitenstof verschillende eigenschappen. Elke soort textiel vereist individueel onderhoud en het is dus belangrijk dat je weet welke kleding je kan wassen en welke kleding je naar de stomerij moet brengen.
Je moet altijd rekening houden met het label waarop staat hoe je jouw winterjas moet verzorgen bij het wassen ervan. Bij twijfel kun je hem het beste aan een professionele stomerij overlaten. Keer de jas altijd binnenstebuiten en sluit alle knopen en ritsen bij het wassen.
Onderhoud van je winterjas – zo was je hem:
- Wol: Wol kan in de wasmachine krimpen en klitten. Het is beter om ze te laten luchten en borstelen. Als je toch een wollen jas wilt wassen, gebruik dan speciaal wolwasmiddel en selecteer het wolwasprogramma in je machine.
- Dons: Dons is een zeer gevoelig materiaal. Als het verkeerd wordt behandeld, kan het samenkoeken en zijn isolerende eigenschappen verliezen. Was alleen een donsjack op een delicaat programma en laat voldoende ruimte vrij in de trommel zodat het dons zich kan verspreiden. Hang het jack te drogen en schud het regelmatig zodat het dons gelijkmatig verdeeld is.
- Leer: Leer mag over het algemeen niet in de wasmachine. Dit natuurlijke materiaal kan het beste worden onderhouden met een vochtige doek en mild schoonmaakmiddel. Als wassen toch nodig is, gebruik dan ook hier een zacht wasprogramma.
- Synthetische materialen: Winterjassen gemaakt van synthetische materialen zoals Gore-Tex of polyester kunnen hun waterdichtheid verliezen na regelmatig wassen. Volg nauwgezet de instructies van de fabrikant op.
4. Impregneren
Onderhoud je winterjas zodat hij functioneel blijft. Het is daarom een goed idee om de jas af en toe te impregneren. Door impregneren kan de jas ademen, terwijl zijn waterafstotende functie behouden blijft. Donsjassen worden zo beschermd tegen het slecht weer en klitten de fijne veren niet zo snel aan elkaar in natte omstandigheden. Bij vuil veeg je gewoon even met een vochtige doek.
Er is speciale was voor leer. Het houdt je uitrusting in stand, verzacht het leer en beschermt de jas tegen extreem weer. Synthetische materialen profiteren van waterafstotende sprays. Ontdek welk product geschikt is voor jouw jas.
5. Je winterjas juist opbergen
Om je winterjas goed te onderhouden, moet je hem na het winterseizoen ook opbergen. Dit kun je doen om je winterjas tijdens de zomerstop te beschermen:
- Schud de jas goed uit voordat je hem opbergt. Borstel of veeg hem schoon met een doek om vuil te verwijderen.
- Laat hem luchten om onaangename geuren te voorkomen.
- Hang de jas het beste in een beschermhoes en laat voldoende ruimte over bij andere kledingstukken.
- Verpak de jas pas strak als je er absoluut zeker van bent dat er geen vocht meer in de stof zit. Anders kunnen er onaangename geuren ontstaan of zelfs schimmelvorming.
- Bescherm de jas tegen motten door er een klein zakje lavendel aan te hangen. Motten houden niet van lavendel of de geur van rode cederhout.
Met deze expert tips kun je ervoor zorgen dat je winterjas langer meegaat en er altijd stijlvol uitziet. Door goed onderhoud te plegen, blijft je jas in topconditie en ben je klaar voor de koude wintermaanden.