Waarom stinkt mijn jas na een regenbui?

Deze typische geur kunnen we wel omschrijven als de geur van een natte hond in combinatie met een zweetlucht. Iedereen heeft weleens last van kleding die stinkt, maar heb je weleens nagedacht waardoor dit nu eigenlijk komt? En waarom het nu juist na de regen zo erg gaat stinken? Dit heeft voornamelijk te maken met bacteriën, deze houden nu eenmaal van vocht. Verder spelen er nog een aantal andere factoren mee. Zo ligt het er namelijk ook aan hoe absorberend je jas is, wat er allemaal met het regenwater mee op je jas komt en hoe vies je jas al was voor de regenbui. Bacteriën en schimmels zijn de twee grootste oorzaken van de stank en hoe absorberender je jas is, hoe erger de bacteriën en schimmels blijven plakken. Vervelend dus.

Vooral jassen die zijn gemaakt van natuurlijke materialen hebben hier last van. Deze absorberen veel sneller dan kunststof jassen en gaan dus ook sneller stinken. Daarnaast is regenwater nooit helemaal zuiver en kan er onderweg naar beneden van alles bij komen, zoals stank uit de lucht en afvalstoffen.

jas stinkt na regen zweet natte hond wat moet ik doen

Wat te doen tegen de stank?

Je jas op de juiste manier wassen en op de juiste manier drogen is essentieel. Zo moet je je jas niet te lang in de wasmachine laten liggen en is het verstandig om je jas binnenstebuiten aan een kledinghanger te laten drogen. Het beste is om hem in de lucht te laten drogen in plaats van in een droger, en hang ze bij voorkeur buiten op of in een goed geventileerde ruimte. Uit eigen ervaring kunnen we zeggen: dit is vaak niet goed genoeg. Soms kan je jas na een wasje nog steeds enorm stinken. Tip: zorg ervoor dat je geen wasverzachter gebruikt, daar houden deze bacteriën juist van.

Maar wat is dan wel een goede manier? Het is eigenlijk een tip zoals je die van je oma zou krijgen. Week je jas in azijn, bij voorkeur witte azijn of natuurazijn. Het is een erg goede manier om veilig schimmel en nare geurtjes uit je jas te verwijderen. Eigenlijk is azijn het allerbeste middel om nare luchtjes uit je jas te verwijderen. Dit komt namelijk vanwege de zuurtegraad in azijn, wat een antibacteriële en anti-schimmel werking heeft. Laat je jas een nachtje weken in een oplossing van water met azijn (ongeveer drie delen water en één deel azijn) en was daarna je jas op de normale manier in de wasmachine. Ook verkopen verschillende merken een aantal poeders die extra goed de zweetgeuren in jouw jassen en bijvoorbeeld sportkleding aanpakken. Dat is een wat prijziger alternatief, maar stinkend rondlopen is al helemaal een ramp.