Lees de labels

Voordat we beginnen met een aantal populaire kledingitems die je zeker niet moet wassen, beginnen we even met de basis. Lees de labels. Klinkt heel simpel, maar het wordt regelmatig over het hoofd gezien. Veelal zullen de labels je al vertellen of iets geschikt is voor de wasmachine of stomerij. Luister hier dus naar, voordat je kleding onherkenbaard terugkomt uit de wasmachine.

Kleding wassen of laten stomen?

Buitenom de labels zijn er een aantal kledingstukken die vrijwel nooit in de wasmachine kunnen. Voor de doorgewinterde zakenmannen onder ons komt dit wellicht niet als verassing. Maar mannen, breng je pak altijd naar de stomerij. Niet alleen het overhemd, de colbert of de pantalon, maar het gehele pak inclusief stropdas. Al deze items zijn ten dode opgeschreven bij een tripje in de wasmachine. Jassen in vrijwel elke vorm zijn ook niet zo’n fan van de wasmachine. Van je leren jacket tot  jewollen overcoat, zij zullen allen niet ongeschonden uit de strijd komen. Zorg voor zekerheid en breng ze wanneer het écht nodig is naar de stomerij. Dit soort items hebben vaak een redelijk prijskaartje en het zou zonde zijn ze hierdoor te verpesten.

Guide kleding wassen MAN MAN

Schoenen zijn over het algemeen best aardig bestand tegen de wasmachine. Dit ligt wel heel erg aan de schoen. Suède en leren schoenen kan je, wanneer je ze nog in goede staat terug wilt, maar beter niet in de wasmachine gooien. Stoffen schoenen krijg je vaak wel zo goed als nieuw terug. Dit is dan ook zeker een goede aanrader nadat je toch de fout heb gemaakt met die (nu niet meer) mooie witten schoenen op stap te gaan.

Wollen kledingitems moeten we ook uit de buurt van de wasmachine houden. Wollen kleding verliest vaak vorm en de kleine stukjes die loslaten kunnen zich verspreiden over de rest van je kledingstukken. Denk niet dat je koud moet wassen om het krimpen tegen te gaan, dit werkt juist averechts. Ook heeft het geen zin om al je wollen items gezamenlijk in de was te doen. Dit type kleding heeft juist ruimte nodig tijdens het wassen.