De lekkerste wijn bij vis

Smaken verschillen en dat geldt zeker voor wijn. Het is een edele drank die al eeuwenlang wordt geproduceerd. De tijden veranderen echter en Frankrijk is al lang niet meer het wijnland bij uitstek. Sterker nog, de Franse wijnen ondervinden elk jaar meer en meer concurrentie van andere wijn producerende landen als Duitsland, Chili en Amerika. Dat is goed nieuws voor de wijnliefhebber, ook in december is er voldoende keus om de maaltijd net dat beetje extra te geven.

Voor degene die echt niet weten wat ze gaan eten, zetten we de meeste basale regeltjes wat witte wijn betreft even op een rij. Zo kun je nooit een verkeerde keuze maken. De ene vis is immers niet de andere en dus is de wijnkeuze van groot belang om je feestmaaltijd tot een succes te maken.

Witvis

Vissoorten zoals kabeljauw, schelvis, dorade of tong vallen in de categorie witvis. Het kenmerkende van witvis is de lichte en frisse smaak en hierbij past het beste een wijn met lichte, frisse zuurtjes. Dat zijn dan wijnen als een Sauvignon de Touraine of een Côtes de Gascogne. Ga je aan de slag met kabeljauw dan is een Pinot Grigio of een Gavi een uitstekende keuze.

Zalm

Zalm is heerlijk voor een feestelijke maaltijd. Het grote voordeel is dat deze op verschillende manieren te bereiden is, maar dit heeft dan wel invloed op de wijnkeuze. Zalm is normaliter vrij vet en heeft een uitgesproken smaak.

 • Als begeleider van gebakken zalm is een sauvignon blanc ideaal. Doe jezelf een plezier en richt je daarbij vooral op de Zuid-Afrikaanse soorten. Een riesling of een chardonnay zijn goede alternatieven.
 • Gepocheerde zalm vraagt eigenlijk om slechts een wijnsoort: chardonnay, bij voorkeur uit de Bourgogne. Een Saint-Véran of een Pouilly-Fuissé zijn perfect.
 • Zalm hoef je niet te gebruiken bij de hoofdmmaaltijd, de gerookte variatie is perfect op een toastje. De beste begeleider in dat geval is een frisse, licht mousserende wijn of een Chablis
 • Voor gegrilde zalm is een uitgesproken witte wijn als een Sancerre de perfecte begeleider. Toch liever rode wijn, zorg dan voor een relatief lichte wijn als een Merlot, Pinot Noir of een mooie Beaujolais.

vis

Gegrilde vis

Gegrilde vis heeft het voordeel dat de smaak duidelijk aanwezig is. Houd hier dus niet alleen rekening mee met de keuze voor de bijgerechten, ookde wijnkeuze is van groot belang. Een houtgerijpt wijntje geeft het geheel wat meer body. Een goede keuze is bijvoorbeeld een Californische wijn van de chardonnay-druif.

 • Gegrilde tonijn: Tonijn is een van de vissoorten die niet alleen voedzaam zijn, maar die ook perfect te combineren is met rode wijn! Een Chileense merlot of een pinot noir is perfect.
 • Gegrilde zwaardvis of zeeduivel: Ook voor deze vissoorten is het beter om te kiezen voor een rode wijn. Let erop dat de wijn niet teveel tannines bevatten. Dat wil dus zeggen geen chiraz, maar een pinot noir of een Zuid-Afrikaanse wijn. Ga je toch liever voor wit, overweeg dan een wijn van de gamay-druif.

Sterke vis: sardines & haring

Vis met een stevige, uitgesproken smaak zijn vaak lastig te combineren met wijn. Toch is het niet geheel onmogelijk.

 • Voor haring kies je bijvoorbeeld voor een Manzanilla sherry. De echte liefhebber schuift de wijn in dit geval aan de kant en kiest voor een gin of zelfs aquavit.
 • Sardines horen niet alleen thuis op een pizza, ook op een toastje komen ze goed tot hun recht. De relatief zoute smaak zorgt er wel voor dat niet elke wijn er bij past. Wil je er toch een goede wijn bij drinken, denk dan eens aan een wijn uit Portugal zoals een vinho verde, soave of een muscadet.

Sushi

Rode wijn kies je voor vlees, maar ook voor een bijzonder gerecht als sushi. De hartige smaak van sushi is uitdagend om te combineren met een witte wijn en dus kies je bij voorkeur voor een stevige begeleider. Rode wijn dus. Met de volgende vier wijnen zit je in ieder geval altijd goed:

 • Sauvignon blanc uit de Malborough streek in Nieuw-Zeeland
 • Gamay
 • Grüner veltliner uit Oostenrijk
 • Muscadet of sauvignon blanc uit de Loire streek in Frankrijk
 • Mousserende wijnen