Onderstaande whisky’s mogen zich vanaf afgelopen 22 maart zich de beste whisky in hun categorie noemen. Een felbegeerde Whisky Award is een titel die elke merk wel wilt dragen. Het is een erkenning voor al het harde werk dat in het creëren van een whisky gaat.

Best Single Malt – Hakushu 25 Year Old

Een Japanse whisky die enkele jaren geleden nog een zilveren plak veroverde op de Malt Maniac Awards. In 2018 hebben ze het beter gedaan en zijn ze verkozen tot de beste single malt whisky. Op de neus laat de whisky een smeulende geur van toffee, appels en nootmuskaat achter. De smaak is diep en heeft hinten van hout, walnoot en framboos. De afdronk is kruidig en maakt de gehele smaak divers. Met een prijs van boven de €1.000 is het een wel degelijk een prijzige fles te noemen.

Hakushu 25 Bottling Note

Best Rye – 291 Colorado Rye Aspen Stave Finish

De beste Rye whisky komt uit Amerika. Deze whisky is door het gebruik van sinasappel en andere fruitsoorten zoet op de neus. Na de zoete geur komt er houtgeur naar boven welke voortkomt uit het rijpingsproces in houten vaten. De smaak is kruidiger dan de reuk doet vermoeden. Vooral de eerste aanraking met de tong is kruidig door de rogge. Vervolgens vloeit het over in de zoetheid van de sinaasappel. De afdronk is erg soepel maar kort. Met een prijs die tussen de €50 – €60 ligt, is de fles uitermate geschikt voor een speciale aangelegenheid.

291 Colorado Rye Aspen Stave Finish

Best Blended – Johnnie Walker Gold Reserve

Johnnie Walker is een van de bekendste namen in de whiskywereld. Ze hebben flessen voor verschillende prijsklassen maar behoren dan toch ook echt tot de top van de whisky distillateurs. Johnnie Walker Gold Reserve is uitgeroepen tot beste blended whisky. De neus wordt geprikkeld door de licht complexe geur die veel tinten van honing en fruit bevat. Op de tong is de smaak zacht en zoet. Dit komt door de mix van vanille en appel, wat de whisky erg toegankelijk maakt. Met een prijs van net boven de €30 is het zeker de moeite waard.

Whisky winnaars header

Best Bourbon – 1792 Full Proof Kentucky Straight Bourbon

De beste bourbon van 2018 heeft ook nog schappelijk prijs. Voor iets minder dan €60 ben jij in het bezit van deze winnaar. De whisky is sterk op de neus door de gebruikte kruiden, vanille en sinaasappel. Ook is de alcohol prominent aanwezig, wat al snel de eerste geuren naar de achtergrond drukt. De smaak is diep en complex door het gebruik van eik, vanille en het alcohol. Er komen veel en intense smaken vrij bij een slok, wat vervolgens overgaat in een lichtere afdronk van vanille.

1792-full-proof-bourbon

Best Grain – Bain’s Cape Mountain Whisky

De beste graan whisky komt dit jaar uit Zuid-Afrika. Een perfect uitgebalanceerd palette toont zich al bij de eerste aroma’s. Deze bestaan uit grapefruit en wordt voller door de zoetigheid van suiker, vanille en nootmuskaat. De smaak heeft dezelfde hinten van vanille maar daarnaast zijn er ook nuances van banaan, peer, kardemom en eik te onderscheiden. De afdronk is soepel en fruitig en dit maakt het dan ook een lichte whisky. Een relatief goedkope whisky van rond de €30 zorgt vast en zeker voor een geslaagde avond.

Bain's whisky

Best Blended Malt – Nikka Taketsuru 17 Year Old

De best blended malt whisky komt uit Japan en dat zal je misschien niets verbazen. Deze whisky was namelijk niet alleen dit jaar als beste uit de bus gekomen, dit gebeurde drie jaar geleden ook al. De neus wordt getinteld door de aroma’s van gedroogd fruit, bessen en vanille, waarbij er een licht houtachtige geur op de achtergrond aanwezig is. De smaak is pittiger door de bloedsinaasappel en chocolade die erin terugkomen. De afdronk is zowel bitter als zoet door de eiken, fruit en chocolade. Met een prijs van boven de €200 is het geen goedkope aanschaf.

Nikka Taketsuru whisky

De winnaars in de categorieën zijn niet allemaal extreem duur. De prijzen van enkele bovenstaande whisky’s zijn toegankelijk en dus ook een goede koop als je van whisky’s houdt. Met deze Whisky essentials weet je zeker dat je optimaal van jouw favoriete drank gaat genieten.