Is 10.000 stappen per dag echt de grens?

Voor de werkende mens kan het een behoorlijke uitdaging zijn om dagelijks 10.000 stappen te zetten. Tussen lange werkdagen, reizen, en de noodzaak om tijd te vinden voor ontspanning en rust lijkt het behalen van dit doel soms net zo inspannend te zijn als de daadwerkelijke sportieve prestatie. Werknemers worden vaak geconfronteerd met zittende taken en kantoorverplichtingen die hen beperken in hun bewegingsvrijheid.

Daarnaast spelen tijdsbeperkingen voor velen een rol. Werkende mensen moeten vaak al jongleren met verantwoordelijkheden, waardoor er weinig ruimte overblijft voor langdurige wandelingen. Daarbij komen natuurlijk ook nog gezinsverplichtingen, sociale activiteiten en huishoudelijke taken die ervoor zorgen dat tijd voor lichaamsbeweging in de knel komt. Toch is het wel belangrijk om goed te blijven bewegen. Daarom zeggen wetenschappers nu: stop met 10K stappen, en hun alternatief is een veel beter advies.

Wetenschappers vertellen hoeveel stappen je per dag moet zetten

Wetenschappers hebben een nieuw streefdoel benoemt die veel beter haalbaar is en net zo goed bijdraagt aan de gezondheid. In een onderzoek gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology hebben wetenschappers meer dan 226.000 mensen geanalyseerd met een gemiddelde leeftijd van 64 jaar uit 17 individuele studies wereldwijd. Deelnemers waren over het algemeen gezond en namen gemiddeld zeven jaar deel aan het onderzoek.

Na het analyseren van de gevonden cijfers ontdekten de onderzoekers dat de gezondheidsvoordelen van wandelen al beginnen bij een veel lager aantal dan 10.000 per dag. Het bleek zelfs zo te zijn dat slechts 3.967 stappen al voldoende zijn! Verder werd er nog een belangrijk verband gelegd tussen het zetten van stappen en het terugdringen van de kans op hart- en vaatziekten: hiervoor geldt al een minimum van 2.337 stappen per dag. Oké, dat is andere koek.

hoeveel stappen per dag zetten

Hoe moet je dan wel aan je beweging komen?

Het is dus helemaal niet nodig om elke dag 10.000 stappen te zetten. Natuurlijk is het wel zo dat hoe meer je beweegt, hoe beter dat is voor je gezondheid. Je verkleint er dus ook echt de kans op allerlei ziektes mee. Het wordt daarom nog steeds wel aangeraden om lekker veel te wandelen. Je hoeft de stappen ook niet allemaal op één moment te zetten: het is veel praktischer om gedurende de dag kortere stukjes te lopen. Het totaal aantal loopt zo natuurlijk wel gewoon op én je hebt wat afwisseling tussen zitten en lopen in je dag verwerkt. Elke beetjes helpen dus ga zo door.

Lees ook: Wetenschappers komen een stap dichter bij een remedie tegen grijze haren