Iedereen wordt ouder (en grijzer)

Zoals gezegd: vrijwel iedereen wordt grijs. Dit kan aan veel verschillende factoren liggen. Genetica, levensstijl en gezondheid spelen alle drie een rol in dit proces. Als mannen vroeg kaal worden, hebben hun zonen of kleinkinderen vaak ook meer kans om eerder kaal te worden. Dit is hetzelfde met grijs worden.

Gezondheid speelt ook een grote rol. Mensen die enorm veel stressen, zijn vaak ook veel eerder grijs dan iemand die niet veel last van stress heeft. Naast deze twee factoren heeft je levensstijl ook veel invloed op het verouderend haar. Zo zijn mensen die veel roken en slecht eten ook eerder grijs dan mensen met een actieve en ‘gezonde’ levensstijl.

Waarom vinden mensen grijs worden zo erg?

Je kan op elke leeftijd eigenlijk wel grijs worden, maar de gemiddelde leeftijd is ongeveer halverwege de 30. Sommige mensen vinden het heel erg om grijs te worden, maar waarom is dat eigenlijk? Vaak heeft dit te maken met dat ze zich schamen dat ze niet meer in hun “jonge” jaren zitten. Ze worden met grijs haar sneller geïdentificeerd als “oud”. Dat is natuurlijk helemaal niet nodig. Het blijkt zelfs dat vrouwen mannen met grijs haar juist aantrekkelijk vinden.

Wetenschappers komen steeds een stap dichterbij een remedie voor grijze haren

Wetenschappers zijn een stap dichterbij een remedie

Wetenschappers hebben een onderzoek gedaan naar het verouderingsproces van het menselijk lichaam. Ze ontdekten dat je grijs wordt door de afname van melanine in je lichaam. Melanine is een pigment dat aangemaakt wordt door cellen die melanocyten heten. Dit pigment geeft kleur aan je huid, haar en aan je ogen. Ook beschermt het tegen schade van uv-straling. Wanneer je veel melanine in je lichaam hebt, heb je vaak een donkerdere huid, haar en ogen. Heb je juist minder in je lichaam zitten, dan heb je juist een heel lichte huid, haar en ogen.

Met deze kennis, zijn wetenschappers een stapje dichterbij een remedie voor verouderd haar. Ze denken namelijk dat er manier gevonden kan worden om de vastgelopen cellen (die er dus voor zorgen dat je grijs wordt), weer tussen de haarzakjes door te laten bewegen. Dit zorgt voor vertraging in het verouderingsproces en misschien kan het proces dan zelfs wel voorkomen worden.