Skip het stretchen

Als je 10 minuten voor elke training besteedt om je kuiten, bilspieren en hamstring te stretchen, ben je jouw tijd aan het verspillen. Een onderzoek van Stephen Thacker, directeur van The Center for Disease Control, toonde dat het stretchen voorafgaand aan de training geen enkel voordeel met zich meebracht. De kans op een blessure wordt dus niet verminderd. Dat gezegd hebbende, verwar strekken niet met opwarmen. Onderzoek toont aan dat een warming-up die je bloed laat pompen de spieren kan voorbereiden op de oefening en blessures eventuele blessures voorkomt.

wetenschappelijke work-out hacks

Rust 3 minuten

Hoe lang je rust moet nemen tussen sets is altijd al een discussiepunt geweest. Waarschijnlijk rust je niet lang genoeg uit. Uit onderzoek van Jeffrey Willardson, wetenschapper aan de Kinesiology and Sports Studies Department, blijkt dat de rustperiodes tussen de sets van jouw krachttraining ongeveer 3 minuten zouden moeten duren. Bij iemand die nog niet vaak krachttraining heeft gedaan, ligt de rustperiode tussen de 4 tot 5 minuten. Dus, neem je rust: het is goed voor je.

Voeding

Wanneer je bezig bent met het opbouwen van spieren is het verstandig om zowel voor als na je training eiwitten binnen te krijgen. Maar, voor een optimaal resultaat moeten deze eiwitrijke maaltijden wel binnen 3 tot 4 uur na elkaar liggen. Als je geen inspiratie hebt zijn hier vijf eiwitrijke Tasty-gerechten.

wetenschappelijke work-out hacks 03

Tijd van trainen

Als je een normaal ritme hebt en dus ’s nachts gewoon slaapt, is het beste moment om te trainen tussen het einde van de middag en het begin van de avond. Uit onderzoek is gebleken dat dit het beste moment is om te trainen door ons circadiane ritme en de lichaamstemperatuur.

Muziek

Afhankelijk van wat voor muzieksmaak je hebt, is dit natuurlijk iets wat je kan overwegen. Echter is uit onderzoek gebleken dat EDM de beste muziek is op het moment dat je een paar gewichten gaat liften. Dit heeft te maken met de snelle, ritmische bas die alpha-hersengolfactiviteiten veroorzaakt. Deze hersengolfactiviteit zorgt er op zijn beurt weer voor dat je minder snel moe denkt te zijn.

Ben je al een tijdje bezig? Dit zijn vijf tekenen dat je workouts daadwerkelijk beginnen te werken.