Goed plannen

Je moet de vrijdag zien als een extra dag van je werkweek. Plan geen belangrijke afspraken, tenzij het niet anders kan. Op vrijdag zou je hoofd vrij moeten zijn en alle wekelijkse taken afgerond zijn. Het is belangrijk om tussendoor een blik op je agenda te werpen om te zien hoe je week eruitziet. Wanneer je deze 6 tekenen dat je teveel werkt bezit, heb je die vrije vrijdag helemaal nodig.

Focus op prioriteiten

Start je week met een to-do list. Welke taken heb je, wat is belangrijk en wat kan wachten? We besteden veel te veel tijd aan dingen snel afronden in plaats van dingen die echt belangrijk zijn. Wanneer je de vrijdag vrij wilt houden is het belangrijk om je taken continue te evalueren. Kijk regelmatig naar de taken die prioriteit hebben en hoe je deze in de week plant.

werkweek-donderdag-manman

Voorkom afleiding

Wanneer je één dag eerder weekend wilt hebben, zul je de andere dagen van de week iedere minuut optimaal moeten benutten. Zorg dus voor zo min mogelijk afleiding. Wanneer je van jezelf weet dat je snel bent afgeleid door gesprekken van anderen, zorg er dan voor dat je een rustig plekje op zoekt of oordopjes bij je hebt. Sluit ook die tabbladen met Facebook en je persoonlijke mail, die heb je op je werk niet nodig. Wanneer je echt belangrijk mails moet ontvangen, stel dan een bepaalde tijd in dat je je mail mag checken.

Automatiseer

Door bepaalde dingen te automatiseren bespaar je veel tijd, bijvoorbeeld het creëren van een template of het maken van een standaard mailantwoord. Is er een vaste taak die je iedere week moet doen? Kijk of er een manier is om deze te automatiseren. Dit lijken misschien kleine handelingen die niet veel verschil maken, maar wanneer dit je 15 minuten per dag scheelt, is dit aan het einde van de week toch al een uur!

Nu lieten we al eerder zien dat uit onderzoek is gebleken dat de driedaagse werkweek productiever is, maar dan krijgen we natuurlijk minder gedaan. Dus als we nu beginnen met deze tips toe te passen en de vrijdag als vrije dag te nemen, zijn we productiever en krijgen we onze taken gewoon af. Win-win.