Shampoo tegen haaruitval

Om je gelijk maar even met wat feiten om de oren te slaan: twee derde van de mannen ervaart een vorm van kaalheid vóór de leeftijd van 35 jaar. Met andere woorden, je bent zeker niet de enige die op zoek gaat naar een oplossing voor je afnemende haardos.

Het verlies van haar veroorzaakt door het hormoon DHT (dihydrotestosteron). Dit stofje kan ervoor zorgen dat de haarzakjes kapot gaan. Wil je dus je haaruitval stoppen, dan zal je dat DHT moeten blokkeren. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan en wellicht ben je tijdens je zoektocht shampoo tegengekomen die je beloofd de haaruitval te kunnen stoppen.

 

Onderzoekers geven antwoord

Voor het antwoord op bovenstaande vraag zullen we te raden moeten gaan bij dermatologen. Die zijn immers gespecialiseerd in alles wat met de huid te maken heeft en dus ook met het haar. Dan blijkt al snel dat het afhangt van een aantal factoren. Zo is het zinvol om te weten of het haaruitval wordt veroorzaakt door een hoofdhuidaandoening zoals roos of psoriasis. In dat geval kan je zeker baat hebben bij dergelijke shampoos. Wordt het veroorzaakt door de genetisch probleem, dan is er slecht nieuws: het gaat je niet helpen. Dat is ook het geval als er sprake is van een ontsteking. In beide gevallen is het effect zeer beperkt en zorgt het niet voor een blijvende oplossing.

Kaal worden

Shampoo niet altijd de oplossing

Niet in alle situaties zal een shampoo tegen haarverlies voldoende werkzaamheid bieden. Toch beweren de producten van dergelijk shampoo soorten dat het DHT kan blokkeren, maar helpt het blijkbaar niet in alle gevallen. De reden hiervoor is op zich logisch. Een shampoo heeft slechts beperkt contact met de hoofdhuid en de haarzakjes. Daardoor heeft de werkzame stof onvoldoende tijd om de haargroei effectief te stimuleren of om de haaruitval echt te voorkomen.

Overmatige roos

In het geval van overmatige roos als reden voor de haaruitval, werkt het net even anders. Roos wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een gist die op de hoofdhuid leeft. Daarvoor is een gewone shampoo met een antischimmelmiddel vaak al voldoende. Als haarverlies veroorzaakt wordt door psoriasis, is een shampoo met een beperkte hoeveelheid steroïde al genoeg. In deze gevallen werkt de shampoo als een goede hoofdhuidbehandeling.