Verreik de ervaring van je wereldreis

Wereldreizen op zichzelf is al een onvergetelijke ervaring. De mensen die je ontmoet, de dingen die je ziet en de ervaringen die je opdoet. Toch blijven deze ervaringen vaak op toeristische oppervlakten. Wanneer je ervoor kiest te gaan werken, maak je vaak kennis met locals en/of mensen die er al langer werken. Zo kom je wellicht nog eens op plekken waar toeristen het bestaan niet van af weten. Je kan ervoor kiezen op locatie zelf te zoeken naar een werkgever, maar er zijn ook talloze organisaties die zich inzetten als bemiddelaar tussen werkgever en werkzoekende wereldreiziger. Daarbij is niet elke plek geschikt voor elk baantje en om jullie even op weg te helpen zetten we alle tips voor je op een rijtje.

Om even algemeen te beginnen…. Raden we je aan je trip buiten het hoogseizoen om te plannen en zo hoge prijzen te voorkomen. Stippel alleen niet heel je route uit, zodat je je kan laten leiden met wat op je pad komt. Let wel op dat je bepaalde plekken in bepaalde periodes beter kan vermijden. Een tropische storm is nog wel te “hendelen”, maar het orkaanseizoen in de Filipijnen zal niet bovenaan ieders bucketlist staan. Ook kan je de reis het best zo plannen dat je in principe een jaar lang zomer hebt. Klinkt best leuk vind je niet?

werken wereldreis MAN MAN

 

Azië

Dé hotspot voor een wereldreis op dit moment. Plekken zoals Vietnam, de Fillipijnen, Bali etc. Zijn ware trekpleister voor menig student die nog even niet weet wat die moet doen of die 40-jarige, bezig aan een tweede jeugd. Er is voor ieder wat wils. Van leuke strandfeesten tot ongelofelijke tempels en prachtige wandelroutes. Door het grote cultuurverschil en de relatief beperkte “uitgaanssfeer” is dit qua werkend reizen een van de lastigste locaties. Het voordeel is dat levensonderhoud in Azië zeer goedkoop is en je dus met redelijk weinig inkomen erg goed kan leven.

Onze beste tip is om werk te zoeken als Digital Nomad. Dit betekent simpelweg werken vanaf je laptop, waar en wanneer je maar wilt. Er zijn talloze opties in dit vakgebied. Van online coaching in vrijwel alles wat iemand maar zou willen leren tot werken als Engels vertaler. Met dat Engels zit het hopelijk wel goed aangezien je op wereldreis gaat en de laatste keer dat we checkten Nederlands nog geen wereldtaal is… Er zijn meer dan genoeg websites waar jij kan checken of jouw bucketlist bestemming “Nomad proof” is en dit werk biedt je extreem veel flexibiliteit in je doen en laten. Op het gebied van cultuurintegratie en het leren kennen van locals biedt het wellicht iets minder, maar daar heb je, doordat je zelf bepaalt waar en wanneer je werkt, weer meer ruimte voor.

Australië & Nieuw-Zeeland

Als iets je veelzijdigheid biedt op werkgebied dan is het wel een rondreis door deze plekken. Veel toeristen zetten hier werken vaak zelfs als hogere prioriteit dan rondreizen. Werken in de horeca is een van de meest populaire opties onder veel “jonge” reizigers. Het minimumloon bedraagt op de meeste plekken een hele mooie 20 euro per uur, weet wel dat het levensonderhoud in Australië gemiddeld ook wat hoger ligt. Naast een riant salaris is het een van de beste manieren om snel veel mensen te leren kennen. “Ons kent ons” en mocht het sociale contacten leggen soepel gaan, zijn er veel mogelijkheden in het doorstromen naar een beter baantje. Veel hostels hebben bij binnenkomst al overzichten van plekken waar ze werknemers zoeken.

werken wereldreis MAN MAN

Een wat minder luxueuze optie, maar zeker geen slechtere is het werken op een boerderij. Door de hoge vraag gedurende het hele jaar is dit het werk wat het overgrote deel van backpackers doet. Doordat er gedurende het hele jaar op verschillende plekken mensen nodig zijn voor het oogsten is de vraag vanuit boerderijen hoog. Gepaard met deze hoge vraag gaat dan ook een erg goed salaris. Dit salaris komt ook mede doordat het werk als erg zwaar kan worden beschouwt.

Op deze plekken kan je, wanneer je geen zin hebt in het gedoe van zwart werken een Werkvakantievisum aanvragen. Met dit visum kan je een jaar lang onbezorgd werken en reizen. Echter, zitten hier wel redelijk wat eisen aan verbonden. Je moet bijvoorbeeld aan kunnen tonen minimaal een ruime 3.000 euro te bezitten, je mag maar maximaal 3 maanden voor dezelfde werkgever werken, je mag geen kinderen hebben en je leeftijd moet tussen de 18 en 29 jaar zijn. Beetje jammer voor de laat beslissende onder ons…

Noord-Amerika

Een rondreis hier staat op vele bucketlists. Naast een van de prachtige stedentrips langs “the big citys” in de verenigde staten heeft dit continent nog veel meer te bieden. Van een trip met oneindige bezienswaardigheden door Canada tot volop genieten op een van de Canarische eilanden zoals Curaçao.

In landen zoals de VS en Canada zijn er net zoals in Australie veel mogelijkheden op een baan in de horeca en op een boerderij. Houdt wel rekening met dat wanneer je niet via een organisatie gaat werken je verplicht bent tot het hebben van een werkvergunning. Nu is de kans zeer klein dat je deze krijgt, dus werken de meeste mensen zwart. Ssst! dit hebben wij je niet verteld. Let wel op, want wanneer je gepakt wordt, mag je het eerste de beste vliegtuig op eigen kosten terug naar huis nemen.

In canada zijn er gebieden waar temperaturen stijgen tot 30 graden en gebieden waar deze zelfde cijfers tot in de min behaald worden. Hierom is het werken als skileraar op sommige plekken razend populair. Hopelijk heb je al wel wat wintersporten achter de rug in je jongere jaren, want ervaring is in vrijwel alle gevallen wel een vereiste.

werken wereldreis MAN MAN

Aan de andere kant is achter de bar werken op een van de tropische eilanden een van de favoriete baantjes onder de koukleumen onder ons. Op deze eilanden staat feesten vaak hoger in het vaandel dan reizen, maar je bent wel 100% verzekerd van een leuke tijd!

Zuid-Amerika

Net als Azië is dit niet de meest ideale plek om al reizend geld te verdienen. Echter, is het wel een trip op de verlanglijstjes van velen. Ook hier zouden wij als advies richting het eerder benoemde Digital Nomad neigen. Natuurlijk is ook hier wel enige vraag naar vrijwel alle eerder benoemde baantjes, maar beduidend minder dan bij de andere bestemmingen. Uitzondering daargelaten, aangezien de vraag naar skileraren in Brazilië waarschijnlijk niet ontzettend hoog zal zijn…. Veel reizigers combineren hun reis door geld te verdienen met werken in Australië en door te reizen met dat geld naar plekken zoals Azië en Zuid Amerika.

werken wereldreis MAN MAN

Cruisend de wereld rond

Roadtrippend, vliegend en zelfs varend is het mogelijk al het moois op deze wereld te bewonderen. Het werken op een cruiseschip is daarmee ook een zeer populaire manier om geld te verdienen tijdens een wereldreis. Het werken kan zwaar zijn en je bent lang van huis, maar dat maakt het hoge salaris meer dan goed. Er zijn talloze verschillende cruiseschepen, met elk een andere route. Hierdoor kan je zelf toch een beetje je reis uitstippelen. Het ontbreekt je hier wel aan flexibiliteit en vrijheid door de vooraf vastgestelde route en lange werkdagen.

Toch is het werken op een cruiseschip ook een unieke ervaring. Je krijgt dingen te zien die niet mogelijk zijn tijdens een normale wereldreis door de manier waarop je van plek naar plek gaat. Daarnaast creëer je met al het personeel een hele hechte band aangezien je toch weken tot maanden met elkaar zit “opgescheept”

Nog inspiratie nodig welke plekken je wilt zien? Dit zijn de meest unieke roadtrips ter wereld.