6. B9 Road, Mauritius

Mauritius - Roadtrip - route

Van witte stranden, een fel blauwe oceaan en een verloren piratenhaven, langs een schitterende U-turn, naar smalle wegen langs kliffen met ocean-view. De B9 Road, langs de iconische Le Morne Brabant start in Le Morne en eindigt Souillac. Deze lonely mountain is een aandenken geworden aan de Maroons, de ontsnapte slaven van het eiland. Een kleine 40 kilometer lang, maar een grootse ervaring en must see onder ’s werelds mooiste routes. Onderweg kom je Mauritius’ beste stranden tegen, de vetste surfspots en geweldig koraal gevulde baaien om te duiken. Het eiland, vroeger een kolonie van onder andere Nederland, Frankrijk en Engeland, biedt wat restanten van die tijd. Blijf vooral links rijden, de Britten hebben hun stempel op de openbare weg achtergelaten.

5. Chianti Road, Italië

Chianti- italie - roadtrip

Startend in Firenze met als einde Siena, ligt deze 71 kilometer lange route in Toscane. Rijdend over de SR222, tussen de middeleeuwse steden, passeer je het adembenemende Chianti. Waar Florence en Siena architectonische hoogstandjes zijn, is Chianti een landschap vol lichte heuvels, cipressen en natuurlijk olijf- en wijngaarden. De mooiste tijd van het jaar om er te rijden? De herfst, wanneer de heuvels geel gekleurd zijn, klaprozen bloeien, wijnproeverijen op hun best zijn en de op sangiovese gebaseerde Chianti Classico ook te proeven is. Denk eraan, er moet nog gereden worden. Misschien een overnachting in de lokale herberg? Saluti!

4. Furka Loop, Zwitserland

Furka Loop - roadtrip - zwitserland

Door de Zwitserse bergen loopt deze fantastische route langs maar liefst drie verschillende passen van de Alpen. Met start en einde in Andermatt, vindt je langs de 121 kilometer aan asfalt ongekende haarspelden, chicanes en gevaarlijk steile hellingen. Al rijdend zijn de bossen, gletsjers, bergtoppen en fenomenale panorama’s te bewonderen. Zelfs de ervaren coureur maakt zich op de Furka zo af en toe zorgen om het klimmen, draaien en continue schakelen. Ken je de Loop niet van bijvoorbeeld Top Gear, dan misschien van Mr. Bond. Het stuk weg was ooit het toneel voor 007’s Goldfinger. Heads-up: er staat niet overal vangrail voor je klaar. Take it slow..

3. Grand Teton naar Yellowstone, Wyoming, USA

Grand Teton - roadtrip - USA

Hoe je het ook wendt of keert, Yellowstone blijft een onvergetelijk mooie plek. Hoe tof is het om er doorheen te rijden, met wildlife enkele meters verderop, tussen de superieure bergtoppen. Vanaf Jackson start je een lang avontuur langs talloze vulkanische geisers, vredige rivieren en watervallen. Het spotten van elanden, bizons en ‘bighorn sheep’ begint direct wanneer je vertrekt. Wanneer je doorrijdt naar de Moose-Wilson back road is het niet ongebruikelijk grizzly’s tegen te komen. Daarnaast ligt in Yellowstone het land’s grootste en hoogste meer, welke een schitterend uitzicht voor je verzorgd. Oxbow Bend, een natter en lager gebied, is een fraaie plek voor de vroege lente. Rond die periode krijg je hier de kans, om naast geweldige kuddes bizons, coyotes en wolven te zien. De route eindigt na 402 kilometers, die het absoluut waard zijn, in Mammoth.

2. Dempster Highway, Canada

The empty Dempster Highway in the Yukon.

Net als de Furka Loop vormt de Dempster Highway een uitdaging voor ieder die zich eraan waagt. Echter bestaat deze ‘snelweg’ van 736 kilometer volledig uit hard gravel. Vanuit Dawson City vertrek je richting het noorden van Canada door de magnifieke en onaangetaste wildernis. Ver langs de poolcirkel eindigt de route in Inuvik, een van de meest noordelijke vestigingen in de Northwest Territories. Vanaf 2018 zal het mogelijk zijn nog zo’n 120 kilometer verder te rijden richting de kust van de Arctische Oceaan. Een geweldige route door dichte bossen, besneeuwde bergtoppen en uitgebreide toendra’s.  Vlakbij Inuvik liggen 2 kleine dorpjes, Fort McPherson and Tsiigehtchic, waar je de veerboot moet nemen.

1. Namib Desert, Namibië

Namib Desert - roadtrip - namibie

Een zinderende 750 kilometer van Lüderitz naar Walvis Bay. Door het Sperrgebiet National Park en de golvende duinen van de Namib Desert reis je samen met Coastway Tours Lüderitz. Zonder hen – veiligheidsredenen –  is de route niet toegankelijk. Deze uitzonderlijke route door ’s werelds oudste woestijn is tegelijkertijd de meest moeilijke en onbegaanbare. De beloning? Aan de rand van de woestijn, tegen de Atlantische Ocean, ligt een van Afrika’s mooiste spots: Sandwich Bay  Een epische ervaring.