Welke verschillende zonnebranden (SPF) zijn er?

Het is je misschien vast wel een keer opgevallen dat er echt schappen vol met verschillende soorten zonnebrand staan. Grote kans dat je toen dacht: ‘Wat de… Waarom zoveel?!’ Het grappige hieraan is dat een aantal wel redelijk hetzelfde zijn, maar dat er ook echt enorm veel verschil kan zitten in zonnebrand. Dit heeft allemaal te maken met verschillende huidtypes en leeftijden. Je hebt namelijk voor elk huidtype een ‘eigen’ zonnebrand nodig. We zetten ze hieronder voor je op een rij:

 • SPF 0 – 10: hele lage bescherming tegen de zon
 • SPF 10 – 20: matige bescherming tegen de zon
 • SPF 20 – 30: medium bescherming tegen de zon
 • SPF 30 – 50: hoge bescherming tegen de zon
 • SPF 50+: hele hoge bescherming tegen de zon

Hoe moet je zonnebrand eigenlijk opsmeren?

Ja… Zonnebrand opsmeren hoort niet lastig te zijn, maar er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je het doet. Zo kan het best wel zijn dat je echt vijf minuten na het insmeren de zon in wandelt. Dat is dus al niet goed. Voornamelijk die eerste laag is erg essentieel. Smeer je gewoon een haf uur voordat je de zon in gaat in. Het is dan ook van belang dat je jezelf de hele dag door in blijft smeren. Het beste is om na ongeveer twee uur jezelf opnieuw in te smeren. Ben je op het strand en ga je zwemmen tussendoor? Die zonnebrand heb je er dan voor een groot deel weer afgespoeld. In andere woorden: smeer je opnieuw in.

Welke zonnebrand is geschikt voor jou?

De meeste mensen zijn ook altijd er ‘zuinig’ als het gaat om zonnebrand. Zonnebrand is namelijk best wel duur als je het koopt en de meeste zijn dan bang dat de fles zo leeg is. Maar wist je dat je per keer eigenlijk zo’n 30ml zou moeten uitsmeren over je hele lichaam? Ja dat lees je goed, 30ml!

De meeste mensen gebruiken nog niet eens de helft per keer. Wanneer de dag voorbij is en je weer thuis bent, is het ook slim om even de tube met aftersun te pakken. Aftersun zorgt ervoor dat je huid weer vochtig wordt. Ook zorgt aftersun ervoor dat je bruine tintje langer blijft zitten.

Welke zonnebrand heb jij nodig?

Wanneer we gaan kijken naar huidtypes, kunnen we die in zes groepen opdelen. Per huidtype heb je dus een andere factor nodig. De factor die jij nodig hebt, lees je hieronder:

 1. Je hebt een lichte huid (met sproeten) die snel verbrandt en zowat niet bruint: verbrandingstijd 5 – 10 minuten, SPF 30 – 50 of 50+
 2. Je hebt een lichte huid, lichte haarkleur en lichte ogen, je bruint soms een beetje: verbrandingstijd 10 – 20 minuten, SPF 20 – 30
 3. Je hebt een licht getinte huid die snel bruint en haast nooit verbrandt: verbrandingstijd 20 – 30 minuten, SPF 10 – 20
 4. Getinte (mediterrane) huid die nooit bijna nooit verbrandt en snel bruint: > 30 minuten, SPF 0 – 10
 5. Donkerbruine (Aziatische) huid die bijna nooit verbrandt en snel bruint: verbrandingstijd > 30 minuten, SPF 0 – 10
 6. Hele donkerbruine huid die zelden verbrandt en heel snel bruint: verbrandingstijd > 30 minuten, SPF 0 – 10

Benieuwd waarom ook jij je huid goed moet verzorgen? Lees het hier.