Meerdere grote spiergroepen tegelijkertijd trainen

We beginnen eerst met een fout die veel  fanatiekelingen in de gym maken. Het trainen van meerdere grote spiergroepen in een sessie. Grote spiergroepen zijn bijvoorbeeld je benen, rug en borst.

Het is niet handig om meerdere grote spiergroepen te trainen omdat dit extra belastend is en het meer energie kost. Dus de kans dat je niet in de volledige training alles kunt geven en daardoor dus niet alles even goed traint. De kans dat je in het begin wat spierpijn krijgt, die kan is wel aanwezig.

Effectieve manier om te trainen

Toch kun je op een effectieve manier verschillende spiergroepen tegelijkertijd trainen. Een principe uit het bodybuilden is om per sessie je focus op een grote spiergroep te leggen en daarnaast nog twee kleinere spiergroepen te trainen. Voorbeelden van kleinere spiergroepen zijn je kuiten, hamstrings, buikspieren, triceps of schouders. Zo zou jij je spiergroepen in een training kunnen opdelen met de focus op de volgende spieren:

  1. Borst, schouders en triceps
  2. Rug, biceps en buikspieren
  3. Legday (hamstrings, quadriceps, billen en kuiten)

krachttraining knapper

Spiergroepen trainen en oefeningen

Je borst schouders en triceps zou je kunnen trainen door te bankdrukken of door oefeningen met dumbbells uit te voeren zoals de ‘Fly’. Terwijl je weer op een andere dag de focus legt op je rug en biceps en buikspieren. Hier krijgen je borst en schouders wat meer rust, maar nog steeds worden ze ‘op de achtergrond’ geactiveerd.

Wanneer je er voor kiest om bij het trainen elke sessie je focus op andere spiergroepen te leggen, en je hebt door ervaring de benodigde conditie opgebouwd, kun je er voor kiezen om meerdere dagen achter elkaar te trainen. Op deze manier kun je in drie dagen effectief je hele lichaam trainen zonder al te snel te verzuren zodat je de training niet kan volbrengen. Het is wel belangrijk om ook goed je rust te nemen voor herstel. Ook dit is belangrijk wanneer jij je fitness doelen wilt behalen.