We eten ontzettend veel kaas

Wij Nederlanders staan natuurlijk bekend om onze liefde voor kaas. Het is daarom ook niet gek dat het een belangrijk onderdeel is van onze eetgewoontes. Kaas is een geliefd product dat in vele varianten verkrijgbaar is in de Nederlandse supermarkten, kaaswinkels en iop markten. Het wordt vaak gegeten als broodbeleg, op crackers, bij de borrel of als ingrediënt in warme gerechten.

De gemiddelde Nederlander consumeert aanzienlijke hoeveelheden kaas per jaar. Volgens statistieken uit voorgaande jaren ligt de kaasconsumptie rond de 18 kilogram per persoon per jaar. Dit betekent dat Nederlanders bijna dagelijks kaas op hun menu hebben staan. Maar is kaas eigenlijk wel zo goed voor ons? En welke kaas is nou het gezondst?

Kaas is gezonder dan we dachten

De traditionele opvatting dat kaas, vooral de volvette varianten, veel verzadigd vet bevat en ongunstig is voor onze gezondheid, wordt nu ter discussie gesteld. Volgens recente berichtgeving in The Washington Post hoef jij je niet langer schuldig te voelen als je geniet van een stuk kaas, zoals brie, Goudse- of blauwe kaas.

is kaas gezond

Hoewel veel kazen bekend staan om hun verzadigde vetgehalte, blijkt uit onderzoek dat kaas een andere uitwerking op het lichaam heeft dan bijvoorbeeld boter. Onderzoeken suggereren ook dat kaas niet direct leidt tot gewichtstoename, diabetes of hartziekten. Integendeel! Er zijn zelfs aanwijzingen dat kaas juist beschermende effecten kan hebben tegen bepaalde ziekten. Het bevat belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, vitamine B12 en eiwitten, die bijdragen aan een gezond voedingspatroon. Daarnaast kan kaas zelfs vitamine K bevatten, wat helpt bij het aanmaken van stollingsfactoren.

Welke soort kaas is het gezondst?

Ongeacht dat kaas gezonder is dan we aanvankelijk dachten, betekent dit natuurlijk niet dat we onbeperkt kaas moeten eten. Vooral de volvette varianten staan erom bekend dat ze veel verzadigd vet en zout bevatten. Daarom adviseert de Schijf van Vijf voornamelijk de minder vette 30+-kaas. De magere kazen en geitenkazen worden als gezondere keuzes beschouwd en kunnen bijdragen aan een evenwichtig dieet. Het is voornamelijk handig om even het etiket van je gekozen kaas te raadplegen voordat je het meeneemt. Eet kaas echter met mate, aangezien de aanbevolen hoeveelheid tussen de 45 en 100 gram per dag ligt.

Lees ook: Is volkoren pasta écht gezonder dan ‘witte’ pasta?