Normale ‘witte’ pasta

De pasta die je waarschijnlijk het vaakst koopt is de witte pasta. Deze pasta is gemaakt van durumtarwe. Nou ja… de originele Italiaanse pasta dan. In Nederland wordt de witte pasta namelijk gemaakt van wit-meel. Bij het maken van witte pasta (pasta wordt gemaakt van tarwe ,zoals je hopelijk weet) worden de vliesjes van de tarwekorrels weggehaald. Dit is alleen hartstikke zonde, want hier zitten juist de goede vezels en vitamine in.

Is volkoren pasta gezonder?

Volkoren pasta wordt weer heel anders gemaakt. Wanneer ze de tarwe voor de pasta vermalen, laten ze de vliesjes van de tarwekorrels eraan zitten. Deze vliesjes zorgen dan ook voor de donkerdere kleur van de pasta. Ook blijven de vezels en vitamines dus in de pasta zitten. Volkoren pasta is dus zeker voedzamer en voelt hierdoor ook zwaarder aan in je maag.

Is volkoren pasta wel écht gezonder dan 'witte' pasta?

Hoe gezond zijn spelt- en andere pasta’s?

Naast witte en volkoren pasta heb je tegenwoordig nog veel meer keuze. Er worden veel ‘groente’ pasta’s gemaakt, zoals linzenpasta, maïs- en boekweitpasta. Speltpasta is ook nog een veel voorkomende pasta. Speltpasta is qua voedingswaarde ongeveer gelijk aan volkorenpasta. Het verschil zit ‘m voornamelijk in de gluten. Speltpasta word namelijk gemaakt van een oudere, minder bewerkte graansoort. Je noemt dit ook wel een oergraan.

Welke pasta is goed voor sporters?

Ben jij nu een echte sporter en let je hierbij ook heel goed op je eten? Dan ben je vast wel benieuwd welke pasta je nu het beste kan eten. Het hangt er eigenlijk heel erg vanaf wat je doel is en welke sport je doet. Witte pasta heeft dus minder vezels en vitamine. Hierdoor voelt de pasta ook minder zwaar op je maag. Ben je dus bijvoorbeeld een wielrenner die de hele dag door moet fietsen? Dan is het slim om witte pasta te eten. Je voelt je namelijk niet vol en kunt dit de hele dag gewoon door blijven eten.

welke pasta is het gezondst voedzaam

Ben je juist op zoek naar een vullende maaltijd? Dan is volkorenpasta of speltpasta beter voor je. Doordat deze eer vezels bevatten zal jij sneller vol zitten, waardoor je dus minder gaat eten. Je moet zelf even goede kijken welke pasta je het beste kan hebben. Gluten kunnen voor sommige mensen namelijk erg hard aankomen. Ook als je wil afvallen kan je bepaalde pasta recepten eten.