Expeditie Robinson weetjes

In Expeditie Robinson reist een groep van 16 tot 20 deelnemers af naar een onbewoond eiland, waarbij zij in groepen worden verdeeld en zelf aan voedsel moeten komen en hun benodigdheden moeten maken. Elke dag zijn er proeven die bepalen wie het programma moeten verlaten. Vrij duidelijk, zou je denken, maar na iedere aflevering blijven we toch altijd met een hoop vragen zitten, want hoe gaat het er nou precies aan toe achter de schermen van het programma? Met deze vijf weetjes over Expeditie Robinson zijn al jouw vragen voorbij!

1. Hoelang zijn ze op het eiland?

Hoelang de leden van Expeditie Robinson op het eiland zijn, hangt natuurlijk ook af van hoe ver ze komen met de show. De eindredacteur van Expeditie Robinson, Vincent Evers, vertelde aan Libelle dat de deelnemers in het ergste geval 33 dagen hun tanden niet kunnen poetsen en dat is natuurlijk een zeer lange tijd met een hevig effect heeft op de fysieke gesteldheid van de deelnemers. Zo zijn de gevolgen van zo’n lange tijd weinig eten, een verslechtering van het kortetermijngeheugen, haaruitval door vitaminetekort en organen die langzamer werken en echt weer even moeten wennen aan eten.

2. Het winstbedrag voor de winnaar van Expeditie Robinson

Fatima Moreira de Melo vertelde bij RTL Boulevard dat zij negen jaar geleden 50.000 euro won toen zij zichzelf de echte Robinson kon noemen. Maar of de teller van het prijzengeld nog steeds op dit bedrag staat is nog maar de vraag. Zo zijn er geluiden dat het prijzengeld het seizoen daarna is gehalveerd en oud-winnaar van Expeditie Robinson in 2017, Carlos Platier Luna, heeft dan ook bevestigt dat hij inderdaad 25.000 euro in ontvangst mocht nemen.

3. Er wordt geoefend voor de proeven

De proeven worden eerst heel goed uitgelegd voordat ze beginnen. Vaak duurt dit ongeveer een kwartier tot een halfuur, maar als het een hele technische opdracht is, mogen de deelnemers zelfs nog even oefenen voordat de opdracht echt begint. En wij ons steeds meer afvragen hoe de deelnemers zo’n specifieke opdracht binnen één minuut kunnen begrijpen. Nou, niet dus!

4. Zoveel kilo vallen de deelnemers af tijdens het programma

Een van de andere weetjes wat je vast nog niet wist over Expeditie Robinson is hoeveel kilo mensen afvallen tijdens het programma. Het is schrikbarend veel. Zo vertelde Saar Koningsberger aan Women’s Health dat zij soms nog geen 100 calorieën per dag binnen kregen en dan ook in twee weken 6 kilo kwijt was. Maar het kan nog erger, zo viel Wietze de Jager in dat seizoen namelijk 14 kilo af in drie weken op het eiland.

5. Deelnemers uit andere landen doen de proeven een half uur later

Nederland is niet het enige land dat Expeditie Robinson maakt, andere landen doen dit namelijk ook maar dan onder de naam Survivor. Dit jaar doet Nederland dit dan ook samen met Hongarije, België, Finland en Denemarken, omdat de kosten voor het programma best prijzig is en zo kunnen ze dit samen delen. Maar hier blijft het niet bij, de deelnemers uit andere landen doen de proeven vaak al een half uur na elkaar. Helaas kunnen ze elkaar verder niet zien, maar is er wel een crew van in totaal 300 man uit alle landen op het eiland aanwezig die samen in het backpackersresort verblijven.