Water opnieuw koken is gevaarlijk voor de gezondheid: feit of fabel?

Waarom water opnieuw koken schadelijk zou zijn voor het lichaam wordt vaak slecht beargumenteerd. Een veelgenoemde reden hiervoor is dat de samenstelling van het water zou veranderen en invloed hebben op de hoeveelheid gifstoffen die in ons drinkwater voorkomt. Deze gifstoffen zouden inderdaad schadelijk zouden zijn als we er teveel van binnenkrijgen, ware het niet dat deze doseringen in ons water zó laag is dat we er onmogelijk iets van kunnen krijgen. Het gaat bijvoorbeeld om gevaarlijke stoffen als nitraten en arsenicum: nitraten kunnen kanker veroorzaken, terwijl arsenicum wordt gebruikt voor de productie van rattengif. Voor onze gezondheid kan het echter niet kwaad dat deze gifstoffen in kleine hoeveelheid in ons drinkwater voorkomen: pas als je 10.000 liter water inkookt en reduceert tot een hoeveelheid van één kopje thee zou er sprake kunnen zijn van een vergiftiging.

 

Hoe is deze fabel ontstaan?

Nu we hebben geconstateerd dat het opnieuw koken van water geen kwaad kan, rest de vraag hoe deze fabel de wereld in is geholpen. Volgens een onderzoek van NU.nl is deze ‘roddel’ als eerste gepubliceerd op de clickbaitwebsite Health Bytes, maar beroepen zij zich op een wetenschappelijke bron. Het zou gaan om de wetenschappelijke website ThoughtCo, die in de conclusie van hun onderzoek echter concluderen dat water wél gewoon opnieuw gekookt kan worden.

Conclusie: de informatie die te vinden is op Health Bytes is volledig uit z’n verband gerukt. Natuurlijk verspreidt zo’n roddel zich wel als een lopend vuurtje over het internet, met een grote hoeveelheid fake news tot gevolg. Er is absoluut geen reden om je zorgen te maken over het opnieuw koken van water en je hoeft je hier dus vanaf nu ook niet meer van te laten weerhouden. Je kunt de fluitketel dus rustig nog een keertje aanzetten als het water is afgekoeld, want dit kan geen kwaad.

Lees ook waarom je thee beter in de magnetron op kan warmen.