1. “Er is niks”
Fout, er is zeker wel iets aan de hand. Alleen er is een grote kans dat ze er nog even over aan het nadenken is en nog niet zo goed weet wat ze met de situatie moet. Geef haar wat tijd en vraag de volgende dag “zit je soms ergens mee?”. Als het echt belangrijk is, zal ze het je geheid vertellen.
2. “Ik hoef niks” – wanneer jullie eten gaan halen.
Bij het horen van dit zinnetje zijn er twee opties. Óf ze vindt het vervelend om fastfood te bestellen, omdat ze niet wil overkomen als grote eter (vooral wanneer je in de eerste fase van een relatie zit). Óf ze heeft niet genoeg honger voor een hamburger en portie friet, maar vindt het wel lekker om een beetje te snoepen.
Vertel haar dat je het echt niet erg vindt als ze iets bestelt. Wil ze nog steeds niet? Bestel zelf dan een klein beetje extra, zodat jullie beiden tevreden het restaurant verlaten.
3. Boos worden om ‘niks’
Oei oei, je hebt iets gemist. Iets wat zij belangrijk vond. Wanneer je meisje boos wordt om iets kleins, betekent het vaak dat je in het verleden deze ‘fout’ ook al hebt begaan. Ze heeft het toen laten gaan, omdat het iets klein was, maar irritaties stapelen zich op. Pas op, je hebt te maken met een bom die je op de juiste manier moet ontmantelen.
Vraag wat er is en blijf vooral rustig wanneer ze het aan je vertelt. Ze heeft er lang mee rondgelopen, dus emoties kunnen in deze situatie hoog oplopen. Zoek samen een oplossing en vraag haar het volgende keer eerder te zeggen als er iets mis is.
4. “Laat maar”
Ze zit duidelijk nog ergens mee, maar wil dat jullie allebei kalmeren voordat je verder kunt praten. Laat het discussiepunt dan ook niet gaan (dan krijg je een situatie zoals hierboven), maar kom erop terug als jullie beiden kalm zijn. Probeer er dan over te praten. Wil ze nog steeds niet praten? Wacht dan tot zij erover begint.
5. “Prima, veel plezier”
Dit zinnetje is heel gevaarlijk. Het lijkt misschien alsof ze er cool mee is dat je de hele avond achter je gameconsole kruipt of lekker met je vrienden naar de kroeg gaat, maar niets is minder waar. Vraag haar of ze liever heeft dat je thuisblijft. Je hoeft heus niet altijd toe te geven, maar door over haar gevoel te praten en haar gerust te stellen voorkom je een slaapplek op de bank als je dan toch laat in de avond thuiskomt.
Het geheim van een goede relatie is communicatie, daarom is het belangrijk dat jullie van elkaar weten hoe de ander communiceert. Probeer een keer te gaan zitten en praat over jullie manieren van ruzie maken en emoties uiten. Zo kun je in het vervolg beter aanvoelen wat de ander bedoelt en worden zelfs de meest onvermijdelijke ruzies een stuk makkelijker om te tackelen.
Twijfel je al langere tijd over je relatie? Deze punten geven aan dat jij beter je relatie kan beëindigen.